Избрани Новини
Хубаво вино от тазгодишната реколта очакват в Черниче
07-11-2017, 16:00
Снимка:lekuvaj.bg
Автор:blagoevgrаdutre
Още по Темата:От САЩ до Виетнам напират за Винената партия
Ангелско вино спечели златната Августиада
Вино от Тракийската низина очарова посетителите на „Мегавино“
Винопроизводители от Кюстендил купуват гроздето от Крива Паланка
Хубавото вино се прави с качествено грозде, добре измити бъчви и с много мерак
Хубавото вино се прави с качествено грозде, добре измити бъчви и с много мерак. За това са категорични винарите от симитлийското село Черниче. Тази година те са набрали по-малко грозде, но пък качеството му е добро и виното ще бъде хубаво и пивко, информира БНТ.
Иван Лулейски е напълнил 8 бъчви с вино - 6 с червено и 2 – с бяло. Тъй като реколтата тази година е била по-слаба, си е купил допълнително грозде - мерло и димят, от Свиленград.
Иван Лулейски, председател на Винената пария, твърди: ""Да направи човек хубаво вино е един вид изкуство. Както скулпторът вае статуите, както художникът рисува картините, така и добрият майстор трябва да се потруди .
Георги Лулейски заяви: „Много е важно съдът - измиване още пролетта.”
Добре е също бъчвите да са дъбови. Така омайната течност придобива още по- хубав аромат. Мъжете в Черниче вече се събират на първите си сбирки.
Антон Миленков допълва: „Ферментацията на вината е около 45-50 дни, зависи от температурите на есента. Тая година благоприятно узряват вината. Oбаче, за да станат хубави, си трябва да си падне и студ, за да се избистрят.”
Вината от по-ранните бели сортове вече са се избистрили. Местните пълнят по някоя кана и от червените, за да следят ферментацията им. В Черниче очакват до десетина дни те също да бъдат готови за консумация.