Историята на България в календара на туристическо дружество „Академик“ – Русе

Животът

06-11-2017, 12:27

Снимка:

Община Иваново

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първа награда за Явор Мичев във фотоконкурса „Запази духа на Русе"

СТПД „Академик“ се стреми да промени отношението на младите хора от спортни, туристически и други организации към славната ни история

С реализирането на проектното предложение СТПД „Академик“ се стреми и очаква да допринесе за промяна в отношението на младите хора, членуващи в спортни, туристически и други организации и сдружения към славната ни история. Промяна, която да формира у подрастващите висок патриотичен дух, национална гордост, национално самосъзнание, национално самочувствие, национално достойнство.

Целта на проекта е чрез издаване на два продукта, печатан сборник и компактдиск, да се представят и популяризират осъществените през годините (от 1961 до днес) инициативи, походи, щафети, конкурси и други прояви и събития на русенските студенти и преподаватели, свързани със значими събития в тринадесетвековната история на България, в т. ч. с историята на Русе. С това да се въздейства и да се дадат на младите хора от ученически, студентски, спортни, туристически и др. сдружения и формирования идеи и примери, да се сподели опит, за иницииране и провеждане на нови интересни, атрактивни изяви, изпълнени с патриотичен дух.

Следва да се отбележи, че много от проявите на дружество „Академик“ имат уникален характер и са своеобразно допълнение към множеството неща, случили се за България за първи път в Русе или направени за първи път от русенци.

Проектът е насочен към преподаватели, служители и възпитаници на Русенския университет, участници в организирането и провеждането на по-значимите инициативи и прояви, които ще подпомогнат екипа на проекта при подбора и подготовката на архивните материали, снимки и др.

Отделна целева група са около 180 подбрани членове на ръководства на студентски и ученически спортни и туристически клубове и комисии, ученически и младежки парламенти и други младежки неправителствени организации, на които ще се предоставят специалното печатно издание и компактдиска, презентиращ мултимедийно цялата информация от изданието.

Едновременно с изданието и компактдиска, същите членове ще получат и покана-призив за иницииране и провеждане походи, състезания, експедиции и др., свързани с предстоящите за отбелязване през 2018, 2019 и 2020 г. кръгли годишнини. Имат се предвид 140 години от Освобождението на Русе и на България от османско владичество, 115 години от Илинденско-Преображенско въстание, 125 години от смъртта на Баба Тонка, 150 години от минаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през р. Дунав, 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий.

При издирването на  документи, снимки, диапозитиви, видеа, клипове, публикации и др. материали за съставяне на сборника и за направа на презентацията ще се включат експерти от Държавен архив – Русе (където се съхраняват всички по-важни архивни документи на дружество „Академик“), както и членове на редакцията на в. "Студентска искра" и членове на клуб „Съхрани българското“. При съставянето и редактирането на сборника и при оформлението на компактдиска ще участват преподаватели от катедрите  „Педагогика, психология и история“, „Компютърни системи и технологии“ и „Промишлен дизайн“ на Русенския университет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов