УМБАЛ – Русе подкрепи екипа на МЗ и проф. Николай Петров

Новините

04-11-2017, 16:01

Снимка:

УМБАЛ – Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Кралев: Атаката срещу ген. Петров е част от хибриднaта война срещу правителството

Болницата разпространи отворено писмо

 

Публикуваме писмото, изпратено от болничното заведение без редакторска намеса: 

С настоящото отворено писмо, Ръководството и медицинският съвет на Университетската многопрофилна болница – Русе АД изразяват подкрепата си към политиките и дейността на Министерство на здравеопазването и на проф. Николай Петров.

Настоящият екип на Министерството на здравеопазването, за 6-те месеца на своята дейност очерта политиката в сферата на здравеопазването, която иска да реализира. Поставените основни въпроси за решаване:

-утвърждаване на нови правила за управление на лечебните заведения;

-нови правила за финансиране на медицинската дейност;

– нови правила за контрол;

– запазване на медицинските специалисти

Според нас ще доведат до реални промени в сферата на здравеопазването. Като хора, пряко предоставящи медицински услуги и имащи непосредствен контакт с пациентите, считаме, че именно това са основните проблеми в здравеопазването и именно това е пътят за тяхното решаване.

Държавата има конституционно задължение да осигури на всички български граждани своевременно, качествено и достъпно здравеопазване. Реализацията на това задължение се осъществява чрез дейността на Правителството, Министерството на здравеопазването, които определят посоката на развитие. Държавните и общинските лечебни заведения, чрез екипите си са структурите и хората, които реализират тези насоки.

Ние считаме, че политиката на Правителството в сферата на здравеопазването, разработена и изпълнявана от екипа на Министерство на здравеопазването е правилната и нейното реализиране ще доведе до реални и качествени промени както за пациентите, така и за медицинските специалисти.

Приемаме подадената оставка от проф. Петров, като негов личен морален акт. Считаме обаче, че общественият интерес налага започното от екипа на Министерство на здравеопазването под ръководството на проф. Петров, да бъде продължено.

При оценка на създадената ситуация следва да се подходи държавнически отговорно към обществото, още повече, че здравеопазването е дейност, при която всяко забавяне или отлагане може да доведе до фатални последици.

Считаме, че политиките, които проф. Петров и неговият екип започнаха, са именно в интерес на обществото и неговата оставка безспорно ще доведе най-малко до забавяне или отлагане на тяхното изпълнение.

Предвид подадената оставка на проф. Петров, ние считаме, че неговият екип трябва да продължи започнатата от него реформа в здравеопазването.

Поради това, призоваваме Правителството и Народното събрание да проявят отговорно държавническо поведение, като подкрепят екипа на проф. Петров и започнатата от него политика и реформа в сферата на здравеопазването.

 

Д-р Иван Стоянов

Изп. директор УМБАЛ-Русе АД



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов