Операта влиза в училищата

Животът

04-11-2017, 10:00

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Концерт „Операта – актуално“ на Фондация „Орлин Анастасов”

Целта е лекторията да се превърне в официално учебно спомагателно средство

В навечерието Деня на народниците будители, Държавна опера - Русе представи

най – новият си проект „Опера в класната стая“. Проектът  се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и включва изработване на виртуални концерти – лектории, които ще се представят ежемесечно в русенските училища. Те целят да  компенсират отсъствието на децата и младежите в операта и да привлекат вниманието им към класическото изкуство. Водещата тема е ИНСТРУМЕНТЪТ –  ГЛАС. Новите продукти ще съпътстват солистите от русенската опера в класните стаи, допълвайки картината към реализирането на един оперен концерт. С помощта на видео прожекция децата ще имат възможност да видят процеса  чрез виртуална разходка из операта. На сцената ще се запознаят с всеки един инструмент от симфоничния оркестър, както и с диригента, ще наблюдават как се гримират актьорите  преди да влязат в образ, ще фокусират вниманието си върху спецификата на всеки един класически музикален шедьовър.  

Целта е лекторията да се превърне в официално учебно спомагателно средство в училищата и да запознае подрастващото поколение с част от шедьоврите на оперния репертоар и да  възпита художествен вкус и усет към класическата музика. 
Автор, куратор и водещ на проекта, който се реализира за първи път в България  е Пламен Бейков – солист и режисьор в Държавна опера – Русе. 

Програмата е предназначена за деца и младежи, презентирането ѝ беше организирано специално за учителите по музика, някои от тях присъстваха в залата и останаха очаровани, веднага направиха заявки за гостуване пред техните ученици.  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов