Звездно участие в Държавна опера – Русе през ноември

Русе Лайф

04-11-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Красавицата и звяра" в Операта утре

В „Риголето” - баритонът с международни успехи Крум Гълъбов и украинският тенор Михайло Малафи, носител на редица първи награди

В „Риголето” публиката ще има удоволствието да чуе младите дарования на оперната сцена – българският баритон с международни успехи Крум Гълъбов и украинският тенор Михайло Малафи, носител на редица първи награди от престижни национални и международни вокални конкурси за млади оперни певци.

Крум Гълъбов започва певческата си кариера като солист на представителния Хор на пловдивските момчета. През 1994 г. той печели първо място на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и стипендия от НМА „Панчо Владигеров“. Продължава своето певческо обучение във Висшата академия за музика и изящни изкуства във Виена при Маргарита Лилова. В периода 1996 – 2000 г. работи във виенския Burgtheater. От 2001 година е солист на Wiener Residenzorchester и Salonorchester Alt Wien, а през 2003 година специализира при световноизвестната Гена Димитрова.

През 2012 година участва в първата постановка на варианта на френски език на „Дон Карлос“ в Teatro Argentino de la Plata, Буенос Айрес, както и в цяла Южна Америка. Има изяви с Националния симфоничен оркестър на Тайван и Beethoven Orchester, Бон, както и на Arena di Verona и Teatro Filarmonico във Верона, Италия.

Михайло Малафи е роден на 17 ноември 1990 година в Лвов, Украйна. Завършил е Националната музикална академия в родния град. От близо две години усъвършенства своите вокални умения при нашия известен оперен певец и педагог Калуди Калудов. Малафи е солист на Лвовската национална опера, където прави своя триумфален дебют в ролята на Алфред от „Травиата“ на Верди. Именно с тази роля младият украински талант гостува на сцените на Софийската и Старозагорската опери с голям успех.

Получава ангажименти за ролите на Рудолфо от операта „Бохеми“ на Пучини и Рикардо от „Бал с маски“ на Верди.

В операта „Кармен” от Бизе публиката ще има възможността да се наслади на гласовете на сръбското мецосопрано Саня Анастасия и на грузинския тенор Михаил Шешаберидзе. Саня ще влезе в ролята на Кармен, а Михаил ще се превъплъти в Дон Хосе.

Саня Анастасия е учила в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац и във Виена, Австрия. През 2005 г. тя получава магистърска степен и става артист на свободна практика. Продължава обучението си при проф. д-р Теодоре Корези и Бренда Робъртс. В периода 2011-2013 г. Саня Анастасия е член на Държавния театър в Майнц, където пее Лукреция в „Отвличането на Лукреция“ от Бритън, Улрика в „Бал с маски“ от Верди, Месалина в „Големият ужас“ от Лигети, Клитемнестра в „Електра“ от Р. Щраус, Електрес в „Принц Хомбургски“ от Хенце (запис на CD и радиопредаване на живо) и Олга в „Евгений Онегин“ от Чайковски.

 

Успешната кариера на Михаил Шешаберидзе започва през 2011-а в родината на операта. Печели конкурса за млади певци в град Павиа, след което получава покани за гастроли в Триест и Матера.

 

През 2012 подготвя три главни роли от опери на Джакомо Пучини: Пинкертон в „Мадам Бътерфлай” на Пучини, Марио Каварадоси от „Тоска” и Роберто във „Вилите”, с които обикаля италианските театри, като междувременно спечелва и певчески конкурс в Милано. Изнася редица концерти в различни градове на Италия и Европа.

 

Постановката на „Кармен” в Русенска опера е дело на румънския режисьор Кристиян Михайлеску. Той е професионалист с международна известност, член на Европейската академия на музикалните театри – Виена и Асоциация “Евролирика”, носител на множество сценични награди.

 

В едноименната героиня от операта „Турандот” ще се превъплъти родената в Улан Батор Баясгалан Дашням. Пристига у нас през 1986 година, за да учи класическо пеене, привлечена от международната слава на голямата българска певческа школа. През 1994 година завършва с отличие Национална музикална академия „Панчо Владигеров” – в класа на проф. Константин Карапетров. От 2001 до 2005 година участва в майсторските класове на прочутата Гена Димитрова, която е нейна опора в първите й стъпки на сцената и концертния подиум. През 2002 година е назначена за редовна солистка на Софийската опера и балет. 

Неин партньор на сцената ще е Марио Маланини. Започва музикалното си образование в класа по тромбон в Консерваторията на град Бреша, но скоро се прехвърля в Косерваторията „Джузепе Верди” в Милано, където учи при един голям педагог Пиер Миранда Фераро. Дебютира на 18 октомври 1984 г. в ролята на Корадо от операта на Верди „Корсарят” на сцената на Театър „Доницети” в град Бергамо. След година вече е на прочутата Арена ди Верона, заедно с познатия у нас руски бас Евгений Нестеренко в една импозантна продукция на Вердиевата „Атила”. 

Диригент на „Турандот“ на русенска сцена ще бъде Давид Крешенци. Дeйвид Крешенци започва обучението си по музика в консерваторията на Фермо, където се дипломира като пианист и хоров диригент. Специализира в Милано. В началото на кариерата си работи като корепетитор в редица италиански оперни театри, както и за много фестивали. От 1999 година започва да ръководи оперни хорове, първо в Генуа, после в Неапол, Анкона, Йези, Мачерата. От 2002 е главен гост-диригент в Националната опера на Тимишиора, където ръководи спектакли на опери от: Бизе, Верди, Пучини, Маскани, Леонкавало, Росини, както и концерти на Международния музикален фестивал в същия град. Желан гост е на редица европейски фестивали, като тези в Солотурн, Пезаро, Локри, Дюселдорф, Таормина, Реджо ди Калабрия.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май