Национален семинар събра представители на висшите училища в България в Русе

Новините

03-11-2017, 16:26

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изявени преподаватели получиха почетни звания в университета

Сред лекторите беше г-жа Андреа-Розалинде Хофер, експерт в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие към ООН

Представители на повече от 30 висши училища от страната, експерти от Министерството на образованието и науката, Националния център по информация и документация, Центъра за развитие на човешките ресурси участваха в семинар, посветен на модернизацията на учебните програми и учебното съдържание в университетите. Участниците обсъждаха използването на инструмента HEInnovate за подкрепа на предприемачеството в българските висши училища.

Сред лекторите беше г-жа Андреа-Розалинде Хофер, експерт в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие към ООН, която говори как и защо HEInnovate може да се използва (и вече се прилага) като водеща рамка за иновационна и предприемаческа институция за висше образование.

Директорът на дирекция „Висше образование“ в Министерството на образованието и науката доц. Мария Фъртунова представи проекта BGTITHE – „Иновативни инструменти за подобряване уменията на преподавателите във висшите училища за повишаване на качеството на висшето образование в България“ и постави пред аудиторията въпросите доколко висшите училища в България могат да станат предприемачески и как да се модернизират учебните планове.

Предизвикателствата, които стоят пред университетите представи ректорът на Русенския университет – проф. Велизара Пенчева и очерта демографската криза и глобализацията като новите реалности, които трябва да имат предвид висшите училища в страната. Ваня Грашкина изпълнителен директор на Националния център по информация и документация и национален болонски съветник говори за съвременните модели на обучение във висшето образование и насоките, препоръките и практиките в Европейския съюз.

Двама лектори от Русенския университет споделиха опита си пред аудиторията във втория ден на семинара. Проф. Ангел Смрикаров демонстрира преподаване чрез иновационни образователни технологии и даде възможни отговори на въпроса „Как да направим една лекция по-интересна за студентите от дигиталното поколение?“. От проф. Юлиана Попова – заместник-ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и национален болонски съветник аудиторията научи подробности за обучението в подкрепа на регионите.

По време на посещението си в университета г-жа Хофер се запозна с екипа на HydRU и разгледа разработката им на автомобил, задвижван с водородна клетка.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)