Концерт на Русенска филхармония

Русе Лайф

02-11-2017, 15:40

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Стоилов се срещна с новия директор на Държавна Опера Русе Иван Кюркчиев

Солист ще бъде баритонът Карл Ратнър

На 3-ти ноември в зала „Филхармония“, от 19 часа, Държавна опера – Русе ще представи на русенската публика, концерт под ръководството на Хауърд Голдщайн. В програмата са включени увертюри и арии от оперите на Джузепе Верди „Силата на съдбата”, „Дон Карлос” и „Отело” и на Рихард Вагнер „Танхойзер” и „Валкюра”. Солист ще бъде баритонът Карл Ратнър.

Карл Ратнър е вокален педагог в Музикалното училище в Университета в Западен Мичиган. Преподава вокална техника, френски и немски език за певци и вокална литература. От 2001 до 2010 г. е бил режисьор на опера. По-рано той е бил артистичен директор на Чикагския оперен театър, втората по големина оперна трупа в Чикаго, а преди това е заемал същата позиция в Камерната  опера на Чикаго от 1984 до 1993 г.

Ратнър  се изявява като солист, сценограф и оперен консултант. Неговите оперни ангажименти включват водещите баритон партии във „Вълшебната флейта” на Моцарт, „Фалстаф” на Верди, както и в оперите на Пучини „Джани Скики”, „Мадам Бътерфлай” и „Турандот”. Той изпълнява и баритоновата партия в спечелилото награда „Пулицър” оперно произведение на Робърт Уорд „Тигърът”. Американецът е участвал в концерти и рецитали в 10 щата  и четири европейски държави и пее на 14 езика.

Кариерата на Ратнър включва повече от две десетилетия опит като оперен режисьор. Той се е учил на това изкуство от големите режисьори на известните оперни театри „Ковънт Гардън“, „Метрополитън“, оперите в Мюнхен, Сан Франциско, Санта Фе, в  Liryc opera Чикаго и фестивала „Сполето” в Италия, където е работил с видния композитор Джан Карло Меноти.

 Д-р Хауърд Голдщайн е професор по музика в Университета в Оубърн и музикален директор на университетските оркестър и театър. Освен това преподава музикална история и филмова музика. Бил е асистент диригент на оркестъра на Columbus Symphony. Дирижирал е концерти на Плевенската филхармония (България), Храдец Краловската филхармония (Чехия), Симфоничния оркестър на Карлови Вари (Чехия), Симфоничния оркестър на Хопкинс (Балтимор ) и Младежкия симфоничен оркестър. В продължение на десет години е гост диригент на камерния оркестър на Ред Маунтин в Бирмингам, Алабама. Докато работи в Университета в Сегед, Унгария, д-р Голдщайн участва в концерти с оркестъра на Университета и Консерваторията. Ръководител е на Филхармонията в Рочестър като част от семинара на летния театрален курс "Eastman School of Music".

Основните изследователски интереси на д-р Хауърд Голдщайн са свързани с американските популярни певци между двете световни войни, за които е написал няколко статии в „Ню Гроувския речник за музика и музиканти”. Запален е по  аржентинските танга. Учил е танго представяне в Буенос Айрес с цигуларя Деймиън  Болотин под егидата на College Music Society. Болотин е първа цигулка на Атланта танго оркестрален клуб, който е участвал на различни места в Джорджия, Флорида и Калифорния. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов