Министерството на здравеопазването промени препоръките си за хранене

Общество

02-11-2017, 06:47

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министерство на здравеопазването е издало наредби за храненето на децата

Новите съвети се основават на последните проучвания за потребностите на организма

Здравното министерство промени нормите си, които да спазваме, когато се храним. Нормите за здравословен прием на витамин Д се увеличават три пъти, променят се физиологичните показания за витамин С и количеството вода, което да пием дневно. Новите съвети се основават на последните проучвания за потребностите на организма.

Сега се правят корекции във физиолологичните норми в храненето, които са определени през 2005 г. От тогава са минали 12 години и въпросът е какво толкова е станало за това време, че се променят стойностите за здравословно хранене. Нищо драматично и нищо грешно - бързам да кажа, че нищо здравословно, смятано до сега, не е станало вредно. Просто за това време са излезли доста нови проучвания за ролята, например, на Витамин Д.

Организмът сам си синтезира витамин Д, но изложен на слънце. Изглежда за българите това е проблем, защото изследване показва,че нивото му е крайно недостатъчно. Затова нормата в храните се вдига три пъти.

На прага на зимата и да искаме няма как да подпомогнем естествения синтез на витамин Д. Затова в Америка, например, масово обогатяват с витамин Д млякото, но тук това все още не е честа практика.

Европейският орган за безопасност на храните установява и значително по-високи потребности от Витамин С, като се имат предвид новооткритите му функции. 95 милиграма е нормата за жени, 110 - за мъжете. Това е това е горе-долу една червена чушка на ден или два портокала, или три кивита.

С един литър по-надолу слизат нормите за вода на ден. Оказва се, че до сега не сме имали европейско проучване за нуждите от вода, а сме използвали американските препоръки. Техният режим на хранене обаче е различен.

С 10 процента намалява и дялът на препоръчителния прием на въглехидрати в храната. Е, това че прекаляваме със сладко си го знаем, но защо е важно да е в норма:

Всички изисквания за здравословно хранене в детски градини и училищата ще трябва да бъдат съобразени с новите физиологични норми. За останалите са ориентировъчни и препоръчителни.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)