Кметът Пламен Стоилов отличи трима млади русенци с награда "Русе – 21-вивек"

Мисия

01-11-2017, 11:28

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенски полицаи с престижни награди в памет на Джовани Фалконе

Стоилов: На наградените пожелавам да продължават да се развиват и да прославят нашия град

       Днес, в Заседателна зала на Община Русе, се проведе официална церемония по присъждането на Награда "Русе-21.век". Отличието се връчва ежегодно на ученици и студенти от учебни заведения на територията на община Русе, за изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси. Наградите бяха връчени от кмета на Община Русе Пламен Стоилов в присъствието на председателя на Общински съвет - Русе проф. Христо Белоев, който обяви имената на всички номинирани, председателя на Постоянната комисия по образование и наука Стоян Янев, зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров, директора на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе Ирена Петрова, началника на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Сашо Щерев, родители и гости.

       Кметът Пламен Стоилов и председателят на Общински съвет – Русе проф. Христо Белоев приветстваха всички присъстващи по повод днешния празник – 1 ноември, Ден на народните будители. „Тази важна дата ни напомня за всички, които са съхранили българския дух и са направили така, че да я има България“, заяви проф. Белоев.

       „Радвам се, че на днешния 1-ви ноември имам честта да наградя тези даровити и любознателни млади хора, защото именно те ще продължат делата на народните ни будители. Вярвам, че наградите им ще продължават да се множат, защото са показали уникална стабилност в знанията през годините. Благодаря на родителите и им пожелавам да се гордеят с тях, така както цял Русе се гордее. На наградените пожелавам да продължават да се развиват и да прославят нашия град. Бъдете все така заредени с дух на победители, защото той ни помага да постигаме резултати! На добър час!“, пожела кметът Пламен Стоилов на отличените.

       Тази година наградата беше връчена на тримата от общо единадесет номинирани:

-     Николай Емилов Димитров – ученик в 10-ти клас на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, от класа по пиано на Даниела Кюркчиева. Роден е 2001 год. в Русе. Започва да учи пиано от шестгодишна възраст. От началото на обучението си и до днес е пълен отличник. Освен като солист, се изявява и като камерен изпълнител. Солист е в концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Русе. Неизменно е част от представителните групи в най-престижните изяви на училището. За пореден път печели едногодишна стипендия от Министерството на културата по Програмата за закрила на деца с изявени дарби и отново е селектиран за член на клуба „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Стипендиант е в майсторския клас на Евгени Божанов в рамките на Фестивала „Мартенски музикални дни“, след което дарява едномесечната си стипендия за благотворителната кампания „Талант без граници“. Печелил е над 15 награди от международни и национални конкурси: две Гран при, една номинация за Гран при, шест първи, една втора и седем специални.

-     Петър Ивелинов Няголов – ученик в 11-ти клас на ПМГ „Баба Тонка“ – Русе. Номиниран за изключителен принос, както за обогатяване на историята на училището, така и за утвърждаване авторитета на Русе на национално и международно ниво. Блестящи постижения в областта на информатиката в национални и международни състезания: Два златни медала, един сребърен, четири бронзови, седем първи места, едно второ, едно трето, както и много други постижения в областта на информатиката и математиката.

-     Борислав Драганов Кошаров – студент в специалност „Компютърни науки“ и през първите четири семестъра на обучението си има среден успех Отличен 6.00. Ръководител е на екип „Ориндж“ в интензивния спринт по програмиране, наречен хакатон 2017 и е класиран на първо място. Участва в редица научни форуми и състезания и печели престижни награди.

       Сред номинираните бяха още Силвена Нарова – седмокласничка в ОУ „Отец Паисий“ – Мартен, Неджми Неджмидинов – ученик от 11-и клас на ПГСС „Пеньо Пенев“ – Русе, Мълвина Димитрова – ученичка от 12-и клас на СУ „Христо Ботев“, Теодора Йорданова, студентка магистърска програма в РУ „Ангел Кънчев“, Румен Димитров от 12-и клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ – Русе, Павел Райчев – четвъртокласник от ОУ „Отец Паисий“ Русе, Велислава Великова – ученичка от 11-и клас на СУ „Васил Левски“ – Русе и Боян Войков – студент в специалност „Право“ в РУ „Ангел Кънчев“. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)