Осогово има потенциал да се превърне в туристическа велодестинация

Трансграничен форум се проведе на тема "Природен потенциал и устойчив туризъм в Осогово“

Планината Осогово има огромен потенциал за велотуризъм, но той трябва да бъде развиван чрез въвличане на регионалните институции и местния бизнес в процеса. Това беше заключението от трансграничния форум, който събра десетки представители на горски регионални институции, гранична полиция, общини, туристически дружества, велоклубове и велолюбители от Македония и България. Форумът беше на тема: „Природен потенциал и устойчив туризъм в Осогово“ и беше организиран от Българска фондация "Биоразнообразие", България и Македонското екологично дружество (МЕС).
Планината Осогово е подходяща за велотуризъм заради структурата си, близостта си до София и до Скопие, наличието на вековни дървета, видове, които се срещат единствено и само там и това може да привлича хиляди туристи – споделиха Петко Цветков и Таня Шнел, които представиха дейностите на БФБ в района през годините и природния потенциал, поради който Осогово е част от Европейския зелен пояс.
Културното наследство, запазеното биоразнообразие, минералните извори, традиционните гозби, фолклорните традиции, всичко това превръща Осогово в място, подходящо за многодневни турове, които да продължават дори повече от седмица. Необходимо е единствено съдействието на общините и инициативата на местните, за да се случи това, допълниха и представителите на Македонското екологично дружество (МЕС). Те очертаха дестинацията като подходяща за всякакви форми на алтернативен туризъм, включително велотуризъм, културен, кулинарен, екстремен, парапланеризъм и др.
Сред предимствата на Осогово, отбелязани на срещата, бяха и възможността за организиране на трансгранични турове през двете части на планината поради близките природни и климатични условия между България и Македония.
На форума бяха представени и нови веломаршрути, описани с GPS координати от българска и македонска страна. Те са предназначени както за опитни велолюбители, така и за по-начинаещи и са подходящи за почти целогодишно ползване, с изключение на зимния сезон. Разработени са в рамките на проект „Устойчиво бъдеще за природата и хората в Осогово“ на принципа на концепцията „self-guide tour“, обясни Светослав Велков от Травентурия. Това означава, че туристите могат сами да карат по маршрутите според собствените си предпочитания, което ги прави независими от туроператори. „За да бъде завършен туристическият продукт и той да може да се използва, е необходимо и съдействието на местните къщи за гости в района, хотелите, както и на местни предприемачи, които да осигурят транспорт и сервиз на колелата“, допълни той.
„Велотуризмът може да допринесе за развитието на районите и прекрасен пример за това е Галичник“, каза по време на срещата Александър Панайотов, който представи успешен пример от национален парк „Маврово“, Македония. Именно честите велотурове постепенно развиват и района, защото дават доходи за местните къщи за гости, ресторанти и бизнес. За да бъде успешен, велотуризмът е добре да бъде съчетан с други видове туризъм – културен, спортен, кулинарен, които да задържат любителите на пътешествията с колело за повече от един ден. Това може да бъде обичай, както е случаят с прочутата Галичка сватба, фестивал, демонстрация на занаяти, традиционни ястия, конен или екстремен спорт и др.
Успешен пример от България представи и София Илкова, която разказа за велотуровете „Зимна Беласица“ - част от популяризирането на Беласица, включващи и задължително гостуване и настаняване в местни къщи за гости, съчетани с фолклорни изпълнения и дегустация на традиционни ястия.
В последвалата бурна дискусия институции, туристически дружества и велолюбители обсъдиха възможностите за бъдещото създаване на трансгранични маршрути за планинско колоездене, за сътрудничество и съвмести инициативи между туристическите дружество от България и Македония, както и евентуалните предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, за да се осъществи идеята.
Присъствалите на форума представители на институции – горски, гранична полиция, общини и др. обещаха съдействие, за да може безспорният потенциал на Осогово за развитие на велотуризъм да бъде реализиран и да допринесе за ползи както за хората, така и за природата на Осогово.
Форумът беше съпътстван от двудневен тур, в който десетки велолюбители от България и Македония успяха да тестват новите маршрути, описани в двете държави. Пътят им премина през местностите Трите буки, Двете реки, Калин Камен – Царев връх – Пониква, Радкова скала – Шалковица – Злетово.
Събитието бе осъществено в рамките на проект: „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово”. Проектът е трансграничен и се изпълнява в партньорство с Фондация „Евронатур“, Германия и Македонското екологично дружество (МЕС), Македония и е финансиран от Германската федерална фондация за околна среда (DBU), Франкфуртското зоологическо дружество (FZS) и собствен принос на партньорите.

Повече за маршрутите в България на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Novi-velo-marshruti-v-Osogovo-nepoznatata-velodestinatsiya.p1925



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)