Кръгла маса за предприемачеството и висшето образование

Парите

27-10-2017, 10:18

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе е домакин на шестото издание на Националната хорова среща

Форумът даде начало на Годишната научна конференция на Русенския университет

С кръгла маса на тема „Висше образование. Акредитационна система. Предприемачество" започнаха паралелните събития в рамките на Годишната научна конференция на Русенския университет. В нея участва заместник-началникът на отдел "Иновации и EIT" в Европейската комисия - Георги Димитров, който сподели, че университетът в Русе е сред добрите практики на HEInnovate – проект, реализиран от Европейската комисия, Генерална дирекция Образование и култура и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Ключовите национални възможности в системата за висше образование по отношение на седемте области на HEInnovate беше темата на експозето на Димитров. Той припомни, че Русенският университет е сред първите в Европа, които приемат предизвикателството още през 2014 година да се включат в проекта, който има за цел да предостави на висшите училища съвети, идеи и вдъхновение за ефективно управление на институционалните и културните промени. Към днешна дата повече от 800 университета на 5 континента участват в тази инициатива.

„Имах удоволствието, макар и за кратко да се уверя в предприемчивия дух на университета в Русе и да разговарям със студенти и преподаватели. Досега познавах университета само от нашия общ проект, а днес съм изключително впечатлен от видяното на живо“, каза Георги Димитров.

Той съобщи, че през месец юни следващата година Русенският университет ще бъде домакин на голям международен форум по инициативата HEInnovate в рамките българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Главна дирекция „Образование и култура“ на ЕК, съвместно с висшето училище и международни партньори ще организират събитието, което според Димитров ще бъде много динамично и ще включва интерактивно участие на студенти, преподаватели и предприемачи.

Георги Димитров съобщи, че след 2020 година европейското финансиране ще бъде насочено към иновации, предприемачество, промяна на институционалната и организационната култура в образованието, лидерство, инициатива.

Днес, 27 октомври, в 11 часа в зала Канев е официалното откриване на 56-та годишна конференция на Русенския университет „Индустрия 4.0. Бизнес среда. Качество на живот“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов