Симфоничен концерт в зала "Филхармония"

Русе Лайф

26-10-2017, 12:37

Снимка:

Русенска филхармония

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 3 400 русенци носят името на свети Димитър

Гост- музикант е кларинетистът Артюр Пъртс

Русенската филхармония ще представи днес от 19:00 часа симфоничен концерт в зала Филхармония. Диригент ще е Волфганг Харер. Гост- музикант  е  кларинетист ът  Артюр Пъртс. В програмата са включени „Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор” на В. А. Моцарт и „Симфония в ре минор” на Цезар Франк.  

Волфганг Харер е Роден е във Виена през 1953 година и започва да свири на пиано на шестгодишна възраст. През 2009 г. Волфганг Харер поема ръководството на "Туркменско-австрийския симфоничен оркестър Галкини" като художествен ръководител и диригент. Репертоарът му варира от барокова до съвременна авангардна музика. Кларинетистът Артър Пъртс е роден в латвийската столица Рига. 

Учи в музикалното училище "Емил Даржиан" под ръководството на Гунар Кваливиш. Участва в майсторски класове със световноизвестни кларинетисти като Николас Балдейру, Корадо Гюфреди, Фабио ди Касола, Селесте Зевалд, Гунтис Кузма. През 2013 г. получава почетна грамота за отлични постижения в Международните конкурси на латвийското Министерство на културата. Печелил е награди в различни международни конкурси като: • 1 -во място в международния конкурс на Едуард Меднис за млади музиканти в Руджиена, Латвия - 2014 година. • 2 -ро място в 8 - мото Международно музикално състезание във Филаделфия, Италия - 2016 година. • 2 -ро място в 13-тото Международно състезание "Млади виртуози" в София, България - 2017 година.

 

Едно от произведенията в програмата е, „Концерт за кларинет и оркестър”. То е едно от малко известните на широката публика творби на Моцарт. Написани в края на живота му, съчетали в себе си класическата стойност с романтичния полет на чувството, произведението е сред бисерите в огромното и вдъхновено Моцартово творчество. Русе  филхармония



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов