В Две могили губернатор Григоров представи успешното членство на България в ЕС

Новините

25-10-2017, 09:52

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Информационен център „Европа Директно” ще е в Две могили утре

Домакин на събитието беше кметът на община Две могили Божидар Борисов

В Две могили областният управител Галин Григоров участва в обсъжданията за 10-та годишнина от членството на България в Европейския съюз и предстоящото родно председателство на Съвета на ЕС.

В средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ беше представена презентация за опита и резултатите от членството на България в Европейския съюз, как работи Съюзът и ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Специално внимание беше отделено на факта, че преди 60 години са подписани Римските договори, които са основа на Европейската икономическа общност и Европейския съюз.

Беше подробно разгледан и историческия контекст, в който се заражда Съюзът.

Важен аспект в представената информация бяха икономическите и социални ефекти, резултат от членството на България в ЕС. Сред най-важните е установяването на общия пазар, в който  хора, стоки, услуги и капитали могат да се движат свободно. По този начин се създават условия за и стабилност на европейските граждани.

Акцентира и се на възможността България да е част от единния пазар на 500 милиона европейски граждани, нарастването на частните инвестиции с над 22% към края на 2016 г и получения достъп до средства от Европейския съюз в размер над 9 млрд. евро за програмния период 2007 – 2013 г. От социалните ефекти бяха изтъкнати осигуряването на повече работни места, стабилните публични финанси, достъпа до програми за образователен обмен на студенти и млади хора, както и много други. Акцентира се и на това, че към края на 2016 г. броят на заетите лица в родната икономика се е увеличил с 15.2%, благодарение на средствата от първия програмен период, което означава близо 390 хил. заети повече.

Пред широката публика беше представена и институционалната структура на Европейския съюз.

Беше представена същността на ротационното председателство и основните функции по време на него и общите приоритети на програмата на триото Естония – България – Австрия.

Друг аспект, който беше представен е фокусът на българското председателство, насочен върху измеренията за сигурност и стабилност, европейската перспектива на Западните Балкани, предприемачество и иновации, свързаност и сближаване и младите хора като бъдещото на Съюза.

Участниците в събитието имаха възможност да изгледат и няколко видеоклипа за институционалната структура на съюза и ползите от членството.

Домакин на събитието беше кметът на община Две могили Божидар Борисов, а сред официалните гости бяха заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов, председателят на Общинския съвет Две могили Айдън Карамехмедов, заместник-кметът на община Две могили Красимира Русинова, жители и гости на общината.

Божидар Борисов акцентира на факта, че и благодарение на осигурените средства по европейски фондове е достигнато настоящото състояние на развитие на общината, като са реализирани проекти в областта на образованието, инфраструктурата, социалните дейности и др.

Програмата завърши с изява на солистите на детско вокално студио „Кейси“ и група по спортни танци при Център за подпомагане на личностното развитие Две могили. Областният управител Галин Григоров връчи подаръци на всеки от изпълнителите



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов