Плувците ветерани на „Ирис”-Русе с призови места в Решица, Румъния

Спорт

24-10-2017, 11:28

Снимка:

„Ирис”-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плувците ветерани на „Ирис”-Русе са комплексен шампион на България

Мини съставът бе от четирима шампиони - Тодор Керчев, Николай Ханджиев, Веселин Василев и Иван Грозданов

На  21-22 октомври град Решица, Западна Румъния , бе домакин на Десети юбилеен международен турнир по плуване за ветерани. Състезанието се проведе на обновен 50-метров басейн с отлично подготвена и вградена в съоръжението електронна уредба с табло за следене на резултати и подреждане по време на провежданите дисциплини. Участваха 80 плувци от Румъния, Унгария, Австрия и България – общо 19 отбора.

Републиканският ветерански шампион за 2017 г. - отборът на  „Ирис“-Русе, бе представен от мини състав от четирима шампиони - Тодор Керчев, Николай Ханджиев, Веселин Василев и Иван Грозданов, които направиха поредното си силно представяне в двудневната тежка надпревара. За отбелязване е, че в Румъния няма държавно организирано  ветеранско плуване в национален мащаб, както в България. Така турнирите - колкото и да са добре организирани и силни като резултати, са въпрос местна/организация. Годишно се провеждат около 25 ветерански плувни състезания. /В подкрепа на това е и фактът, че за последните 5 години в Румъния са изградени 15 нови плувни басейна и са реновирани 7/.

Програмата включваше всички одобрени от Международната федерация  по плуване дисциплини - 50 и 100 м от всички стилове, 200 м съчетано плуване и  400 м свободен стил,

Домакините познаваха русенските плувци от участията им през 2016-2017 година в изобилието от плувни турнири за ветерани в Румъния, тъй като те вече са традиционни участници във всички подобни състезания в северната ни съседка. Състезателите от „Ирис”-Русе Тодор Керчев-Паная и Николай Ханджиев взеха по четири златни медала,  Веселин   Василев – два златни и три сребърни, и Иван Грозданов - два бронзови. Всъщност отлично бе представянето на другите български отбори – „Атомик”-Козлодуй и „Доростол”-Силистра. Марин Драганов, Георги Горанов и Катя Карастанева от Козлодуй са призьори, а силистренският ветеран Валери Мирчовски е златен медалист на 100 м бътерфлай.

Основния приз - ШАМПИОН НА СЪСТЕЗАНИЕТО - се връчва на плувец ветеран, който по точковата системата на световната плувна федерация постигне най-добър резултат на 200 м съчетано плуване, и на плувкиня ветеранка, която по точковата системата на световната плувна федерация постигне най-добър резултат на 100 м бруст. Призовете са в чест на местния легендарен треньор Йоан Шустер, дал първи старт на много известни атлети в Румъния. Тази година призовете спечелиха  местният любимец Джордж Орзанеску /35 г./ от Решица и Диана Поп /37 г./ от Плоещ.      

Организаторите уважиха първото участие на български плувци в турнира с много местни сувенири и информационни материали. От своя страна „Ирис”-Русе също връчи на всички отбори календар на плувците си ветерани, илюстрована история на град Русе „POINT OF VEW: ROUSSE“, бизнес издание на Община Русе и естествено меомориални флагчета на плувния клуб с обща снимка на всички ветерани.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен