Научна конференция на Русенския университет

Парите

24-10-2017, 11:21

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

В университета ще се чества Международния ден на обединените нации

„Индустрия 4.0. Бизнес среда. Качество на живот“ е темата

56-та годишна конференция на Русенския университет „Индустрия 4.0. Бизнес среда. Качество на живот“ ще събере участници от десет държави. По време на форума ще бъдат представени 414 доклада в 28 секции. Съпредседатели на тазгодишното издание са проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет и чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, председател на Съюза на учените в Русе, и със специалното участие на Мария Габриел, еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“.

Откриването на конференцията е на 27 октомври, петък, от 11 часа в Канев център.  Веднага след официалната част започва пленарната сесия с доклад на проф. д-р Румяна Ценкова от Университета в Кобе-Япония, а темата, по която тя ще говори е „Аквафотомика: ново индустриално направление“. „Терапевтичните приложения на биоелектронните импланти“ е темата на доклада на д-р Иван Минев от Техническия университет в Дрезден, Германия. Третият пленарен доклад ще бъде на Ливиу Попеску - ръководител на изследователския център Renault Technologie Roumanie, който ще представи пред аудиторията „Системен инженеринг в автомобилостроенето“.

В паралелната програма на форума са включени няколко научни събития.

На 26 октомври, четвъртък, от 17 часа в Зала 1 на Канев център, ще се проведе кръгла маса „Висше образование. Акредитационна система. Предприемачество“, с участието на заместник-началника на отдел "Иновации и EIT" в Европейската комисия - Георги Димитров. Дискусиите ще бъдат в два панела - „Ключови национални възможности в системата за висше образование по отношение на седемте области на HEInnovative“ и „Качеството на образованието в акредитационната система на България в съответствие със Стандартите и насоките за осигуряване на качество в Европейското пространство за висше образование (ЕSG)”.

Вечерта на 26 октомври в 19:30 часа в аула 2.101 инициативата Art Hour на Института за изследване на изкуствата- БАН ще гостува в Русенския университет. В нея концертиращите преподаватели д-р Петя Стефанова и д-р Полина Антонова ще представят „Скици от музиката на XX и XXI век за флейта и пиано“.

На 27 октомври, петък, в 10 часа започва Международен математически уъркшоп ''NODDEA’2017'', посветен на 65-годишнината на проф. Степан Терзиян. В неделя, 29 октомври, от 9 часа в зала Сименс е началото на форума „EDIT on the ROAD with Google: Google Growth Engine – дигитални инструменти в помощ на развитието на пазарите и конкурентоспособността“. Модератори ще бъдат Саша Безуханова, Георги Къдрев, Биляна Пантева, Ирина Горялова и Петър Горялов.

 

Допълнителна информация за гост-лекторите:

Проф. д-р Румяна Ценкова, Университет Кобе, Япония; гост-професор в Кейо университет – Токио, Япония

Румяна Ценкова е родена в Русе. Завършва МГ „Баба Тонка“ и „Автоматизация“ в Русенския университет през 1978 г. Защитава инженерна дисертация в областта на Близката инфрачервена спектроскопия под ръководството на проф. Н.И. Кирилин от Московската академия по селскостопански науки, Русия. Работи като асистент и доцент в Русенския университет преди да спечели Японската Монбушовска стипендия. От 1990 година е в Япония, където защитава втора дисертация по селско стопанство в Хокайдския университет, а от 1996 г. е назначена като доцент в Университета в Кобе, където през 2006 г. става професор и основава първата лаборатория по биоизмервателни технологии в японски университет. В момента е и гост-професор към Медицинския факултет на Кейо университет в Токио. Носител е на най-голямата „Световна награда по близка инфрачервена спектроскопия“ и на наградата на „Японския комитет по Близка инфрачервена спектроскопия“. През 2005 г. Румяна Ценкова предлага създаването на нова наука – „аквафотомика“, като холистична, обобщаваща наука за всички „-омикс“ дисциплини. Аквафотомиката използва предложения от нея, т.н. „водата като молекулярно и енергийно огледало“ подход, където спектърът на водната молекулярна система е маркер за функционалността на съответната водна или биологична система. Това намира приложение при in vivo идентифициране на клетки и био-диагностика на техните видове и „жизненост“, при контролиране на биотехнологични процеси, при неинвазивна диагностика на болести при животи и растения. Лабораторията на проф. Ценкова е организатор на международни симпозиуми по аквафотомика.

Д-р Иван Минев, Технически университет –Дрезден, Германия

Роден в Русе през 1983 г., учи в Английската гимназия. Посещава Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Русе, където се заражда интересът му към технологиите. През 2008 г. завършва специалност Физика в Imperial College Лондон, Великобритания. Придобива степен доктор на науките в Cambridge University, от факултета по инженерни науки през 2012 г. Между 2012 и 2016 г. е научен сътрудник във Федералния швейцарски технологичен институт в гр. Лозана, където се занимава с разработката на импланти за нервната система. От 2016 г. насам ръководи лаборатория „Технологии на електронните тъкани“ в Техническия университет в гр. Дрезден, Германия.

Ливиу Попеску, Renault Technologie Roumanie

Ливиу Попеску получава инженерна степен от Политехническия университет в Букурещ, Румъния. Кариерата му поставя започва в областта на софтуерните разработки за сферата на телекомуникациите. По-късно завършва магистърска степен по мениджмънт в Париж, Франция. Започва да работи в автомобилната индустрия, напредвайки на различни мениджърски позиции. Ръководи интердисциплинарни проекти и поема административни отговорности. Натрупал е изключително ценна техническа и управленска експертиза в областта на развитието на автомобилите и тенденциите в електромобилната индустрия (електрически свързани и автономни превозни средства). Има познания по бизнес мениджмънт, управление на паричните потоци, бизнес предизвикателства за създаване и реализиране на решения в съответствие със споделена стойност за клиентите. Той е в състояние за предостави технически опит в развитието на бизнес възможности.

Д-р Георги Димитров, Европейска комисия

Георги Димитров се присъединява към Европейската комисия през 2008 г. Той е заместник-началник на отдел "Иновации и ЕИТ", където отговорностите му включват разработване на нови политики, свързани с иновациите и висшето образование; цифрова трансформация и образование; предприемаческото образование. Участвал е в създаването и координирането на политиките по ИКТ и образованието. Преди да се присъедини към Европейската комисия е работил за водеща мултинационална телекомуникационна компания в Дюселдорф, Германия. Четири години е работил в стартъп в Германия, като е имал различни функции. Учил е в Университета в Бон (европейски изследвания); Университета в Ерланген-Нюрнберг (PhD); и Open University Великобритания (MBA в технологичния мениджмънт



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов