От Ценово започнаха събитията за българското европредседателство

Новините

11-10-2017, 14:29

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Губернаторът в Ценово ще даде старт на събитията за председателството на Съвета на ЕС

Участниците се информираха а приоритетите на работа на европейската общност и задачите пред българското европредседателство

В Ценово областният управител на Русе Галин Григоров даде старт на събитията, свързани с Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и  предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Община Ценово беше първата в Русенска област, където започнаха информационните срещи. Инициативата преминава под мотото „Ефективност на партньорството – фактор за устойчиво социално-икономическо развитие“. В препълнената зала на НЧ „Христо Ботев“ участниците получиха информация за приоритетите на работа на европейската общност и задачите, поставени пред българското европредседателство. На срещата като официални гости присъстваха и заместник областният управител Свилен Иванов, кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Галина Георгиева. В приветствието си областният управител изтъкна, че българските граждани трябва да са добре запознати със задачите, които са поставени за разрешаване пред Обединена Европа.  Беше подчертано, че община Ценово е първенец по брой на реализирани проекти в Русенска област, финансирани по различни европейски програми през изминалия програмен период.

„Искрено се надявам нашата страна да бъде и да се приема наистина като равноправен член на Европейския съюз, да се преодолеят диспропорциите и различията в развитието на отделните региони. Нека и жителите на малката община Ценово да се считат като неразделна част от голямото европейско семейство, а управленците да погледнат с по-добро око и на по-малките населени места“, заяви в словото си кметът на община Ценово д-р Петър Петров.

Присъстващите изгледаха презентация за структурата и основните дейности на Европейския съюз. Беше подчертано, че освен десетата годишнина от присъединяването на България към европейската общност, през тази година се отбелязва и 60-годишнината  от подписването на Римския договор, който поставя началото на Европейската икономическа общност. Документът дава право на свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. По време на презентацията се подчерта, че от началото на членството си в ЕС България е внесла в общността малко над 2,5 милиарда евро, а в страната са влезли повече от 8,5 милиарда евро. Основните задачи по време на българското европредседателство са свързани със стабилност, предприемачество и иновации както и с възможностите за присъединяването на страни от Западните Балкани в европейската общност.

Местни певчески и танцови състави показаха богатството на българския фолклор. Техните изпълнения бяха подчинени на идеята „Единни в разнообразието“. На сцената се изявиха танцьорите от „Луди млади“ и „Танцова магия“ както и самодейците от фолклорните групи „Зорница“ и „Мераклии“. Областният управител Галин Григоров връчи на ръководителите на съставите като подарък по луксозна енциклопедия на пътешественика.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов