Реализацията на продукцията е основен проблем в земеделието в Русенско

Парите

10-10-2017, 12:54

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Компенсират земеделските стопани за измръзнали череши

Расте броят на говедата и свинете през 2017 г.,спрямо 2014-а

В Областна администрация се проведе заседание на постоянната комисия по

 

земеделие, гори, рибарство и аквакултури, председателствано от Свилен Иванов, заместник- областен управител на област Русе.

Гюнай Кадънкова от Областна дирекция „Земеделие“ отчете, че през  последните години в област Русе е налице трайна тенденция към увеличаване на използваната земеделска площ, която представлява 89 % от общия размер на земеделските площи. Тя акцентира, че положителните промени са станали възможни след промяна на мерките за подкрепа и субсидиране като за първи път за недофинансираните в България сектори плодове, зеленчуци  и животновъдство е отделен пакет за подкрепа в размер на 13 % от общото директно европейско финансово подпомагане. Основните видове култури, които се отглеждат на територията на област Русе са зърнено-житни и технически.

Реализацията на произвежданата продукция поради липсата на преработвателни предприятия и проблеми с напояването на площите, е основният проблем.

Галина Георгиева от Областна дирекция по безопасност на храните представи данни за биоразнообразието на животни на територията на региона. Положителна тенденция е, че броя на говедата и свинете през 2017 г. нараства спрямо 2014 г.

Беше обсъдено и гласувано решение до края на ноември членовете на Постоянната комисия в областта на земеделието, горите, рибарството  и аквакултурите да изпратят предложения за теми за  включване в Годишната работна индикативна програма за 2018 г. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов