Българо-молдовски образователен консорциум

Новините

09-10-2017, 15:48

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българската общност в Молдова ще има народен представител

Създадоха го Русенският, Великотърновският и Тараклийският университети

Споразумение за създаване на Международен консорциум в сферата на науката и образованието между Русенския университет „Ангел Кънчев“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ подписаха ректорите на трите висши училища – проф. д-р Велизара Пенчева, проф. д-р Христо Бонджолов и доц. д-р Мария Паслар. Церемонията се състоя по време на Тринадесетата световна среща на българските медии в молдовската столица Кишинев. По време на подписването присъстваха президентът на Молдова Игор Додон и вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

 

Създадената структура се нарича „Българо-молдовски университетски консорциум“ и сред дейностите му са разработване и обмен на учебна литература и учебно-методически помагала, подготвяне на съвместни научни монографии и научно-методически издания, академичен обмен на специалисти в рамките на образователни и научни програми, четене на лекции, осъществяване на изследователска дейност, взаимен обмен на студенти и др.

Темата на медийната среща в Молдова тази година беше "Политики на близостта", като бяха дискутирани новите платформи на образованието, връзката на бизнеса с образованието, икономиката, базирана на знанието, туризма трансфера на кадри и технологии и конкретни проблеми на българските общности, видени през призмата на медиите.

Русенското академично участие продължи и в панела „Новите платформи на образованието“. В дискусията участваха проф. д-р Велизара Пенчева – ректор на  Русенския университет, чл.-кор. проф. д.н.т. Христо Белоев – председател на Общото събрание на университета, доц. д-р Иван Марчевски – ректор на Стопанска академия – Свищов, проф. д-р Людмил Георгиев - Нов български университет, проф. Тодорка Костадинова – зам.-ректор на Медицинския университет във Варна, а модератор беше директорът на дирекция „Висше образование“ в Министерството на образованието и науката – доц. Мария Фъртунова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов