Рeшение за мониторинг на трафик- на първо място в хакатон CODE4TECH 2.0

Мисия

09-10-2017, 10:15

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

77,4 л/кв. м дъжд се изля за денонощие в Русе

То е на екипа "Orange" - Драган Кошаров, Берк Алямач и Борислав Кошаров

Интензивният спринт по програмиране, наречен хакатон CODE4TECH 2.0 - Русе 2017, приключи с презентациите на проектите и награждаване на победителите в Русенски Университет "Ангел Кънчев". Събитието беше организирано от Сдружение в обществена полза "Startup Factory" и подкрепено от компания Recheck, Община Русе, Фондация „Русе-град на свободния дух, “катедра "Компютърни системи и технологии" на Русенски Университет и други спонсори и партньори.

В състезанието се включиха над 30 участници, организирани в 11 екипа. Най-младата участничка беше Рая Христова на 11 години от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил философ“. Повече екипи останаха да работят през нощта, за да използват максимално ефективно кратката продължителност от 24 часа на хакатона и да разработят прототипите на своите софтуерни продукти.

Темата на събитието "ИТ решения за бизнеса и града" даде широк диапазон от възможности и идеи за дигитални продукти. Една част от участниците в хакатона се ориентираха към изграждане на съвременни платформи за свързване на работодатели и търсещи възможности за професионална реализация. Други състезатели се насочиха към идентифициране и решаване на проблеми на град Русе в областите транспорт, мониторинг на трафик, промотиране пред чужденци и бързо реагиране при установени нередности. Забавлението и образователните игри също бяха популярни теми.

Победителите в CODE4TECH 2.0 са участниците от екипа "Orange" - Драган Кошаров, Берк Алямач и Борислав Кошаров. Те разработиха система за събиране на данни в реално време чрез устройства, поставени в транспортни средства. Целта е събраната информация да се визуализира интензивен трафик, задръстване, инциденти или проблемни участъци. Едно от възможните приложения на прототипа е следене в реално време на движението и резултата от работата на техниката за почистване на пътища в зимни условия. Победителите взеха и специалната награда на Община Русе от 1 000 лв. за разработка на софтуерен прототип, който е насочен към решаване на проблем на града. 

Заслужено второ място в хакатона взе отбор "New Generation" на Ния Неделчева и Миряна Иванова - ученици в 8 клас на МГ "Баба Тонка". Ученичките разработиха напълно функционално и завършено образователно приложение, което помага на деца да се учат да пишат букви и цифри, като ги очертават в шаблони. Техният продукт е готов да бъде публикуван в платформите за сваляне на приложения на Google и Apple и да помага на родителите и деца при учене на писане.

Трето място взеха Габриел Кънев и Любослав Александров с проекта "Improve my city". Те демонстрираха завършен проект за идентифициране на проблеми, точно локализиране, изпращане на сигнали и предприемане на мерки за решаването им.

Раздадени бяха множество допълнителни специални награди, а всички участници получиха стимули за отличното си представяне. Хакатонът е доказателство, че новите технологии и безплатните инструменти позволяват само за 24 часа млади ентусиасти да създадат ИТ продукти, които подобряват живота, улесняват правенето на бизнес и решават конкретни предизвикателства.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов