Есенен фермерски пазар са проведе за първи път в Свищов

Велико Търново Лайф

07-10-2017, 00:08

Снимка:

община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Изложението премина под надслов „Изберете здравословната храна!“

      Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Катедра „Аграрна икономика“, Община Свищов, Българска Асоциация „Биопродукти“, Фондация за биологично земеделие „БИОСЕЛЕНА“ и Фондация за околна среда и земеделие  проведоха съвместно първото изложение „Есенен фермерски пазар - Свищов“. Събитието е под надслов: „Изберете здравословната храна!“ и включва участието на местни био производители на здравословна българска храна.

На официалното откриване, пред сградата на община Свищов ръководителят на проекта доц. д-р Марина Николова, която е и ръководител на Катедра «Аграрна икономика» в СА «Д. А. Ценов» приветства всички присъстващи и гостите, като не пропусна да благодари на екипа по проекта, в който участват студенти и докторанти от академията. Проектът се реализира чрез ИНИ към Стопанска академия и цели да подкрепи малките производители, като популяризира дейността им. Доц. д-р Николова сподели, че се надява фермерските пазари да се правърнат в традиция, която ще отговаря на съвременните нужди на обществото от здравословна и екологично чиста храна. Тя благодари на всички спомоществователи, за реализирането на изложението, като специално изрази благодарност към производителите, които ежедневно полагат усилия за реализирането на своята продукция.

Приветствени слова към присъстващите отправиха кмета на община Свищов Генчо Генчев, заместник-ректорът "Научноизследователска и проектна дейност" доц. д-р  Тодор Кръстевич, Валери Велковски – гл. юристконсулт към Министерството на ЗХГ, председателят на ППОК „Земя – 93“ Димитър Димитров и представителите на двете фондации и асоциацията, подкрепящи изложението. В своите думи заместник-ректорът доц. д-р  Тодор Кръстевич подчерта важността на добрите партньорски отношения с Община Свищов и благодари за подкрепата при реализирането на редица проекти.

След официалната част, фермерският пазар продължи с български народни песни и танци в изпълнение на певиците от трио «Нове», танцовият фолклорен състав «Творецът» и уникалният глас на примата на българския фолклор Гуна Иванова.

Научната част на изложението продължи от 14.00 часа в заседателната зала на Ректората, където се проведе кръгла маса на тема: „Потенциал за развитие на фермерските пазари в България“. В нея, с доклад взе участие и представителят на Министерството на ЗХГ Валери Велковски, който каза, че науката и практиката трябва да вървят ръка за ръка и  приветства представителите на бранша в лицето на местните производители, както и присъстващите лектори представящи информация на база научни изследвания.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов