7 номинации от 33 предложения за Националната литературна награда „Елиас Канети“ 2017

Мисия

07-10-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

До 9 октомври приемат заявления по "Старт на кариерата" в Русе

Носителят на престижната награда за 2017 година ще стане известен на 31 октомври

На 30 септември, специализираната комисия по селекция, номиниране и присъждане на НЛН „Елиас Канети“ 2017, назначена със заповед на кмета на Община Русе в 7-членен състав, определи номинираните за престижното литературно отличие.

От общо 33 творби, журито класира 7 от тях, съблюдавайки регламента и критериите за оценка на художествената стойност на всяка предложена творба, която трябва да съответства по хуманизъм и космополитност на идеите на нобеловия лауреат Елиас Канети.

Номинираните 7 автори в раздел „Белетристика“ са Ангел Игов за романа „Кротките“, Иван Станков за „Улици и кораби“, Милен Русков за „Чамкория“, Здравка Евтимова за „Юлски разкази“, Момчил Николов - „Последната територия“, Валери Стефанов за неговите „Любовни истории от Вавилонската библиотека“ и Димана Трънкова с „Празната пещера“.

Номинации в раздел „Драматургия“ не бяха излъчени.

Носителят на престижната награда за 2017 година ще стане известен на 31 октомври т.г. на тържествена церемония в зала „Европа“ на Доходно здание, организирана от Община Русе в навечерието на Деня на народните будители. Освен бронзова статуетка, дело на скулптора Мая Кубратова, победителят ще получи и парична награда в размер на 5000 лв.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)