Обществено обсъждане на актуализираната Стратегия за национална сигурност

Новините

06-10-2017, 14:37

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Парламентът прие Годишния доклад за състоянието на националната сигурност

Русенският университет бе домакин

Обществено обсъждане на актуализираната Стратегия за национална сигурност на Република България събра в Русенския университет експерти от няколко области в Североизточна България. В дискусията участваха директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет - Елеонора Николова, представители на заинтересовани страни, институции, областни и общински администрации, неправителствени организации от Разград, Силистра и Русе.

От страна на университета в обсъждането се включиха зам.-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение – проф. д-р Пламен Даскалов, доц. Милен Иванов – преподавател в Русенския университет, който модерира форума, представители на различни факултети, които също споделиха становищата си по документа.

Проф. Даскалов презентира специалностите, по които се обучават студенти в областта на националната сигурност в Русенския университет и отдели специално внимание на технологичните разработки на учените в областта на сигурността – робот за спасителни операции за обезвреждане на взривове, модел за вземане на решения на многовариантна терористична заплаха, проект за управление на риска при мащабни инфраструктури в трансграничната област и др.

Представянето на актуализираната стратегия бе направено от доц. Иванов, който акцентира върху това, че документът е отворен за препоръки и допълнения и разясни стъпките в процеса на актуализация на документа. Със заповед № P-128 от 6 юли 2017 г. на министър-председателя Бойко Борисов е създадена Междуведомствена работна група за разработване на проект на актуализирана Стратегия за национална сигурност на Република България. Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) изпълнява функциите  на секретариат на Междуведомствената работна група и подпомага нейната работа.

Участниците в срещата отправиха конкретни предложения за допълнения на съдържанието; уточняване на някои термини и определения в текстовете; разработване на график и времеви обхват на стратегията; необходимост от периодичен преглед на нейното изпълнение.

Проектът на Актуализираната стратегия за национална сигурност е достъпен на интернет адрес: http://borkor.government.bg/bg/page/489



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов