Заместник-кметът Григоров поздрави международен семинар на Русенската митрополия

Мисия

03-10-2017, 09:54

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Митрополит Наум връчи благодарствени грамоти на част от дарителите на храма „Всех Святих“

Темата е „Преподаването на Религия в средните училища и прицърковните школи: цели, методика и резултати

Вчера, в хотел „Дунав“ се проведе международен семинар на тема: „Преподаването на Религия в средните училища и прицърковните школи: цели, методика и резултати". На събитието присъстваха зам.-кметът по хуманитарни дейности в Община Русе Иван Григоров и областният управител на Област Русе Галин Григоров. Зам.-кметът Григоров приветства присъстващите и връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов на Неговото Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум.

Организираният от Русенска митрополия Международен форум е продължение на провелия се през април 2016 г. национален семинар в Русе на тема: „Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата на религиозното образование. Добри практики и перспективи". Целта на проявата е да бъдат изведени и разграничени различните подходи при преподаването на предмета Религия в средните училища и вероучителните занимания в катехизаторските курсове и неделни училища към енорийските храмове.

При откриването беше представен сборника „Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование в България (1997-2017), който съдържа материали от предишния семинар, провел се в Русе и сборника „Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир", помагало за учителите.

В семинара взеха участие педагози, университетски преподаватели и учители по религия от други балкански страни - Румъния, Сърбия и Гърция, които имат опит в провеждането на християнско образование, както в училищата, така и на енорийско ниво. Участниците споделиха, че особено ценно е поставянето на българския опит в преподаването на Религия в контекста на образователните традиции в съседните ни православни страни, с които в много отношения споделяме общи проблеми и реалности.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов