Светлана Ангелова откри форум срещу домашното насилие

Св. Ангелова: Кампанията „Да живееш без насилие е право, а не привилегия“ ще спомогне да бъдат информирани повече хора

Кампанията „Да живееш без насилие е право, а не привилегия“ ще спомогне да бъдат информирани повече хора за насилието и формите, в които се проявява, за начините на противодействие и институциите, ангажирани с мерките за превенция и подкрепа“, каза народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова. Тя бе  на форум за откриването й, в който взеха участие Деана Димова, управител на сдружение „Център Динамика“, Валентин Колев, заместник- областен управител на област Русе, представители на институции, ангажирани с реализирането на международния проект  „FIRST – изграждане на капацитет за първи точки за контакт за жертви на домашно насилие и насилие, основано на пола”  с участието на България, Словения, Хърватия и Обединеното кралство, популяризиращ първото действие срещу насилието. Основен партньор от българска страна е сдружение „Център Динамика“.

 

В своето изказване, Ангелова посочи още, че темата, по която работи неправителствената организация е изключително важна и актуална.

 

Домашното насилие представлява сериозно нарушение правата на човека. В Европа проблемът, свързан с жертвите на домашното насилие, е широко дискутиран. Този проблем засяга всички страни - членки на ЕС, както и всички социални групи. Прекалено много жертви страдат в мълчание и прекалено много престъпления остават ненаказани, посочи Светлана Агелова. През последните години това положение се променя в положителна посока, като се формира държавна политика за противодействие на домашното насилие.

 

От страните членки на ЕС се изисква да предприемат законодателни действия за превенция и наказване на домашното насилие. България възприема домашното насилие като част от големия проблем на дискриминацията, основана на пола и като част от джендър проблематиката.

 

Светлана Ангелова припомни, че като част от държавната воля за осигуряване на защита на пострадалите от домашно насилие Народното събрание прие Закон за защита срещу домашното насилие, а през 2012 година влезе в сила правилник за неговото прилагане. Тези нормативни актове са в съответствие с поетите международноправни ангажименти на България.

 

В заключение народният представител подчерта необходимостта от задълбочаване съвместната работа на законодателната, държавната и местната власт и неправителствените организации, които заедно да помогнат на най – уязвимите членове на обществото – деца, хора от третата възраст и жени.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)