Проверките на данъчните все по-често нощем и в почивните дни

Мисия

02-10-2017, 16:13

Снимка:

НАП

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

    Все по-голяма част от проверките на НАП за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки ще се извършват след 17,30 ч. в делнични дни, нощем и в почивните и празнични дни. Промяната в работното време на данъчните влиза в сила веднага, като инспекторите от НАП В. Търново, които извършват т.нар. оперативни проверки, вече работят на смени. 

    Причина за мярката са данни от компютърната система на дистанционната връзка на всеки касова апарат в страната със сървърите на НАП, които сочат, че надвечер и в почивните дни търговските обекти отчитат значителен спад на оборотите. Контролната кампания по Черноморието също е потвърдила, че има случаи, в които спазването на данъчните изисквания рязко намалява в часовете, различни от официалното работно време на НАП.

    Едновременно с промяната в работния режим на инспекторите, към екипите, извършващи проверки, при необходимост се присъединяват и други служители на НАП, които, по принцип, се занимават с обслужване на клиенти или събиране на просрочени дългове. По този начин контролният капацитет на ведомството се увеличава значително, позволявайки по-пълно и всеобхватно наблюдение на търговската дейност.

    Основното внимание на инспекторите е фокусирано върху издаването на касови бележки и съответствието на парите в касите на търговците с отчетеното на фискалните устройства. През 2017 г. за пръв път беше въведено и запечатването на обекти за данъчни нарушения, припомнят от приходната администрация.

    Сигнали за неиздаване на касови бележки могат да се подават денонощно на имейл: [email protected] , или на телефона на НАП 0700 18 700.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен