Пламен Нунев: Проектът за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства отива на второ четене

Новините

02-10-2017, 16:07

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатът Пламен Нунев откри работническата спартакиада

105 гласа стигнаха за приемането на първо четене, отбеляза депутатът

Предстои проектът за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства да бъде гледан на второ четене, каза по време на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев. Така предложен този законопроект за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства има за цел да уеднакви статута на председателя на Държавна агенция „Технически операции“ /ДАТО/ с този на другите ръководители на държавни структури като Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“, служба „Военна информация“ на Министерството на отбраната. С текстовете се въвежда се мандатност, защото ДАТО бе създадена през 2013 година без мандат. Процедурата за назначаване става с указ на президента. 105 гласа стигнаха за приемането на първо четене, отбеляза депутатът. В момента тече срокът от 7 дни за предложения и поправки, допълни той. 

Пламен Нунев акцентира в законодателната си работа и върху Закона за частната охранителна дейност, за подготовката на който бе проведена серия от срещи с представители на бранша в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Има доста предложения, които ще бъдат взети под внимание между първо и второ четене, поради което сме удължили срока за депозирането им до 21 дни, посочи той. Предстои второто гласуване. 

Този законопроект е изключително важен, защото там има раздел, посветен н авзаимодействието на частните охранителни фирми с МВР. Там се регламентира как се ползва ресурсът на частните дружества за нуждите на МВР – видеонаблюдение, помощ при заградителни мероприятия при тежки престъпления и пр., подчерта Пламен Нунев. Дружествата на свой ред могат да получават информация за оперативната обстановка на охранявания район. Бизнесът е настроен да оказва съдействие, а МВР ще отговори по съответния начин.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов