Симфоничен концерт с френския диригент Жан Ив Годен

Русе Лайф

30-09-2017, 09:00

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе се включва активно в Европейската седмица на спорта в България

В програмата са включени „Магнификат” на Джон Рутер и „Песни за мъртвите деца” на Густав Малер

Симфоничен концерт с френския диригент Жан Ив Годен ще представи на русенската публика Държавна опера – Русе. Музикалното събитие ще се състои на 30 септемри от 19 часа в зала „Филхармония“.

В програмата са включени „Магнификат” на Джон Рутер и „Песни за мъртвите деца” на Густав Малер. Солисти са Теодора Чукурска – сопран  и Андреана Николова – мецосопран. Участие ще вземат още хор „Проф. Васил Арнаудов” с диригент Свилен Димитров и оркестърът на Държавна опера – Русе.

Свилен Димитров е роден в Русе. Завършва СМУ "Проф. В. Стоянов" с цигулка. Приет е в Теоретичния факултет на ДМА "Проф. П. Владигеров", където изучава хорово дирижиране при проф. Лилия Гюлева и оперно - симфонично дирижиране при проф. Иван Маринов. От 1997г. работи с детски хор "Дунавски вълни". Диригент е на хоровите състави и оркестъра на НУИ "Проф. В. Стоянов", с които печели награди от редица международни фестивали и конкурси.

Теодора Чукурска е завършила Римската Консерватория „Санта Чечилия”. От ноември 2012 година Теодора Чукурска е солистка на Държавна опера-Русе. Дебютира с голям успех на русенска сцена в ролята на Джилда от операта „Риголето” на Верди.

Андреана Николова е българска оперна певица, солистка на Оперно-филхармонично дружество – Русе.  Първата ѝ роля е на Улрика от „Бал с маски“ на Верди на сцената на Русенската опера.

 „Магнификат” (Magnificat) от Джон Рутер е музикална обстановка на библейската песен Магнификат, завършена през 1990 г. Разширената композиция в седем движения "за сопрано или мецосопрано соло, смесен хор и оркестър (или камерен ансамбъл)" се основава на латинския текст, смесен с "Роза, прекрасна роза", анонимно английско стихотворение по марианските теми, началото на Санктъс (химн) и молитва към Мария. Музиката включва елементи от латиноамериканската музика.

„Песни за мъртвите деца” е песенен цикъл от 1904 г. за глас и оркестър от Густав Малер. Думите на песните са стихотворения на Фридрих Рюкерт. Оригиналът на „Песни за мъртвите деца” е група от 428 стихотворения, написани от Рюкерт през 1833-34 г. в изблик на скръб след болестта (скарлатина) и смъртта на две от неговите деца.

Малер избира пет стихотворения на Рюкерт, които да се превърнат в песни, който той композира между 1901 и 1904 г. Песните са написани в късния романтичен език на Малер и като текстове отразяват смесица от чувства: страдание, фантастична реанимация на децата, смирение. Последната песен завършва с мажорен ключ и с настроение за трансцендентност.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов