Заседава комисията за награда "Канети"

Мисия

29-09-2017, 12:49

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Историческият музей в Русе – домакин в Европейска нощ на учените

За селекция, номиниране и определяне носителите на НЛН „Елиас Канети“ 2017

В събота, 30 септември, в Русе ще се проведе заседанието на комисията за селекция, номиниране и определяне носителите на НЛН „Елиас Канети“ 2017.

Съгласно регламента на наградата, специализираната комисия е определена със заповед на кмета на Община Русе, като в нейния състав тази година влизат литературните критици проф. д-р Милена Кирова и доц. д-р Борис Минков, театроведът проф. д-р Виолета Дечева, носителят на НЛН „Елиас Канети“ 2005 Константин Илиев, председателят на Международно дружество „Елиас Канети“ проф. дфн Пенка Ангелова, писателят и издател Явор Цанев в качеството си на представител на Комисията по култура при ОбС-Русе и Владислав Атанасов, излъчен като представител на Община Русе.

Тази година предложенията за награда „Елиас Канети“ са общо 33, като 31 от тях са в раздел „Белетристика“ и 2 – в раздел „Драматургия“.

Едни от най-големите издателства у нас  - „Жанет 45”, „Сиела”, „Колибри”, „Фабер”, „Абагар” и др. участват със свои издания за престижната селекция. 10 са предложенията на издателство „Жанет 45”, сред които е и носителят на НЛН „Елиас Канети” 2013 – Милен  Русков с най-новия си роман в два тома „Чамкория”. Сред предложенията на „Жанет 45” са още младият талант Константин Трендафилов със „Затворисърце”, Ангел Игов – „Кротките” и др.

Сред заглавията-конкуренти за награда „Елиас Канети” тази година са още „Камбаната” на Недялко Славов, „Орлов мост” на Владимир Зарев, „Печатарят” на Силвия Томова – Палашева, „Пушачът” на Георги Николов, „По следите на думите” на Йордан Хаджиев и др. Нашумелият Момчил Николов е едно от предложенията на „Сиела”, наред с „Кладенецът” на Веселина Седларска и „Аз още броя дните” на победителя от телевизионното предаване „Ръкописът” – Георги Бърдаров. Иван Станков, който беше номиниран за наградата в миналото издание през 2015 година, сега участва с интригуващото заглавие „Улици и кораби. Gm”.

Съгласно регламента, журито ще определи до 10 номинации за наградата, които ще бъдат оповестени след излъчването им.

Победителите ще станат ясни на тържествена церемония-концерт, организирана от Община Русе на 31 октомври т.г. в навечерието на Деня на народните будители. Статуетката – бронзова фигура, изработена от скулптора Мая Кубратова, се придружава от диплом и парична награда в размер на 5 000 лв. за белетристика и 2 000 лв. за драматургия.

НЛН „Елиас Канети“ е учредена от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети” през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети и се връчва на всеки 2 години.

Константин Илиев, който тази година е член на журито, е първият носител на наградата през 2005 г. за романа „Поражението“. Две години след това, наградата печели Алек Попов с „Черната кутия“. През 2009 победител е Ивайла Александрова с романа „Горещо червено“, а 2011 – Галин Никифоров с „Къщата на клоуните“. Милен Русков, който и тази година е сред предложените за наградата, отбелязва своя триумф през 2013 с романа „Възвишение“, а големият победител от миналото издание на конкурса през 2015 е Христо Карастоянов с романа „Една и съща нощ”.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)