През 2016 г. в Област Русе са регистрирани 771 сърдечни инфаркта

Русе Лайф

29-09-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

За Световния ден на сърцето – конкурс „Сърцето обича“

Днес е Световният ден на сърцето

Световната здравна организация  определя датата 29 септември като ден на сърдечната профилактика, затова е и наречен Световен ден на сърцето. По света всяка година от болести на сърцето, главно инфаркти, умират 17,3 милиона души, което съставлява 31% от всички смъртни случаи. И у нас основният убиец са сърдечносъдовите заболявания с основните си две фатални проявления – миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. Световната кардиологична асоциация има за цел в този ден да информира хората за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.

Много са рисковите фактори, които влияят за появата на сърдечно-съдови заболявания, но за щастие голяма част от тях могат да бъдат предотвратени чрез подходящи превантивни мерки.

Регионалната здравна инспекция – Русе препоръчва няколко стъпки, при които чрез налагане на здравословен начин на живот да се намали риска от сърдечносъдови заболявания, а именно: повишаване на физическата активност, здравословно хранене, отказ от тютюнопушене. През 2016 г. в Област Русе са регистрирани 771 сърдечни инфаркта, като над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез редовни физически упражнения, здравословна диета и въздържане от тютюнопушене.

 

Ежедневно всички ние се нуждаем от умерена двигателна активност. Физическото натоварване е много важно за тренирането на сърдечния мускул, защото така сърцето изтласква по-голямо количество кръв и до всяка клетка в нашето тяло достига повече кислород. Разбира се, физическите натоварвания трябва да бъдат съобразени с индивидуалните възможности на човек – здравословно състояние, физически възможности, възраст и пр.

Здравословно, балансирано и правилно хранене е вторият изброен по-горе фактор. Важно е да се ограничи употребата на сол (до 5 грама дневно), хидрогенирани мазнини, алкохол и тютюневи изделия, тъй като те са високо рискови фактори.

Пушенето е сред основните причини за исхемична болест на сърцето. Никотинът в цигарите стеснява кръвоносните съдове, намалява притока на кислород към сърцето и повишава кръвното налягане – основни фактори за възникване на инфаркт.

Наднорменото тегло и затлъстяването също са негативни фактори, тъй като сърцето в такива случаи е принудено да работи при по-голямо натоварване.

Безсънието и стресът са фактори, които също водят до сърдечни проблеми, поради спазъм и стесняване на коронарните съдове (съдовете на сърдечния мускул).

Не на последно място по значение са профилактичните прегледи и изследвания, при които навреме биха били открити и лекувани евентуални сърдечни промени. В Русе през миналата 2016 г. са извършени 5677 коронарографии, изследвания най-показателни за опасността от сърдечен инфаркт.

 

Няколко прости, обобщаващи съвета:

             Движете се! Дори само 30-минутна физическа активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести. Затова насърчавайте и вашите деца да спортуват или просто да бъдат активни.

             Заменете сладкишите с плод, ограничете приема на сол до под 5 гр. на ден. Подбирайте ароматни и цветни комбинации от плодове и зеленчуци, за да привлечете вниманието на вашето дете.

             Спрете цигарите изцяло или поне докато се намирате вкъщи, за да запазите здравето и живота на децата и хората, които обичате.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов