Тръмп: Готови сме за война, но тя ще е опустошителна

Той призова ЕС да се включи в санкциите срещу Венецуела

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страната му е готова за военна опция по отношение на севернокорейската ядрена криза, но предупреди, че нейното прилагане ще има много тежки последици за КНДР, предадоха Ройтерс и БТА.

„Напълно готови сме за втората опция, но тя не е предпочитаната опция“, каза Тръмп на пресконференция в Белия дом с испанския премиер Мариано Рахой. „Но ако предприемем тази опция, казвам ви, тя ще бъде опустошителна, опустошителна за Северна Корея. Тази опция се нарича военната опция. Ако трябва да я приложим, ще го направим.“    

Рахой заяви, че Испания ще подкрепи всяко политическо решение на кризата около Северна Корея, предаде ТАСС.

САЩ наложиха нови санкции на осем севернкорейски банки и 26 банкови служители от същата страна, съобщи Асошиейтед прес. Санкциите се въвеждат въз основа на указ на Тръмп, подписан миналата седмица и насочен срещу достъпа на КНДР до международната банкова система. Наскоро ООН също прие комплекс от санкции срещу Пхенян, най-строгия си досега.

Американският президент призова ЕС да се включи в санкциите срещу управлението на венецуелския му колега Николас Мадуро. Той направи това след среща с испанския премиер Мариано Рахой в Белия дом, предаде Ройтерс. „Надяваме се нашите приятели от ЕС скоро да последват САЩ, Канада и много от страните в Латинска Америка и да наложат санкции на режима на Мадуро. Трябва ни да участват всички“, каза Тръмп на пресконференция с Рахой.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов