Информационна среща „Приоритети и възможности за финансиране по програмите „Творческа Европа“, „Култура“ и „Европа за гражданите“

Новините

25-09-2017, 13:51

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе се включва активно в Европейската седмица на спорта в България

Организатор е Областният информационен център

Областният информационен център – Русе организира на 26 септември от 15.00 часа в зала 1 на Областната администрация информационна среща на тема „Приоритети и възможности за финансиране по програмите „Творческа Европа“, подпрограма „Култура“, и „Европа за гражданите“. Лектори ще бъдат представители на офис „Култура“ от Бюрото на „Творческа Европа“ в България.

„Творческа Европа“ е програма на Европейския съюз в подкрепа на европейското кино и секторите на културата и творчеството с бюджет от 1,46 милиарда евро за периода 2014-2020 г. Тя е приета от Европейския парламент на 11 декември 2013 г. и заменя дотогава съществувалите програми „МЕДИА“, „МЕДИА Мундус“ и „Култура“.

Подпрограма „Култура“ подкрепя творците и организациите, които работят в секторите на културата и творчеството в Европа. Целта на подпрограмата е да им помогне да интернационализират своята дейност, да осигури трансгранично движение на културни продукти, както и възможности за мобилност и обмен на добри практики между културните дейци. По нея могат да кандидатстват културни институции, неправителствени организации от сектора на културата, творческите индустрии, публични власти. Подпрограма „Култура“ подкрепя проекти по четири направления: проекти за сътрудничество, превод на литературни произведения, европейски мрежи и европейски платформи.

Тъй като 2018 годена е обявена за Европейска година на културното наследство, една от категориите на подпрограма „Култура“ ще подкрепя проекти, свързани с две от основните цели на тази инициатива.

Програма „Европа за гражданите“ е основен механизъм на ЕС за стимулиране на активното европейско гражданство и чувството за европейска идентичност. Основната цел на програмата за периода 2014 -2020 г. е „укрепване на паметта за миналото и подобряване на капацитета за гражданско участие на равнището на Съюза“. Тя е насочена към гражданския сектор и има две основни направления:

             Памет за миналото и европейско гражданство

             Демократична ангажираност и гражданско участие. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов