Ути Бъчваров отново бе гост на празника на плодородието в Шабла

Приз за най-добре аранжиран щанд получи село Дуранкулак

В събота, в Градския парк на Шабла се състоя петото издание на Празника на плодородието.
Слънчевия и почивен септемврийски ден събра жители и гости на община Шабла на един запомнящ се, вълнуващ и богат празник.
Изкусно декорирани пити, мед, местни и тестени ястия, с нестандартни комбинации и ароматни пълнежи, сладкиши, домашни питиета, рибни и месни деликатеси, сувенири – масите бяха отрупани с „от пиле мляко“.
На входа беше експонирана фотоизложба, проследяваща усилията на шабленци заети в селското стопанство.
Пернати приятели посрещаха посетителите, които се спираха да ги разгледат.
Председател на журито, което имаше не леката задача да определи най-добрите сред най-добрите, беше обичаният телевизионен водещ на кулинарното предаване „Бързо, лесно, вкусно“-Ути Бъчваров. Негови помощници бяха Людмила Миркова-преподавател в СУ „Асен Златаров“ и Иванка Господинова – гл.специалист „Връзки с обществеността“ в общинска администрация-Шабла.
Ето и при кого отидоха наградите:
Приз за най-добре аранжиран щанд получи село Дуранкулак, за най-богат щанд беше определен този на домакините от село Тюленово. Специалната награда „Най-активно фамилно участие“ отиде в село Ваклино. Кравеферма „Овчарови“ се окичиха с приза „Най-нестандартен щанд“.
РПК „Прогрес“-Шабла получи наградата за най-вкусни местни и национални ястия, а хлябът, украсил масата на село Пролез, беше определен от специалистите за най-характерна обредна пита.
Безспорно атракция на празника беше тиква-гигант, тежаща 49 кг.. Тя привличаше погледите на минувачите, които не пропускаха да заснемат това „чудовище“, отгледано в градина на нашия съгражданин Тодор Петров. Сред зеленчуците и плодовете имаше „най-големи“ дюля, ябълка, тиква-цигулка, патладжан, цвекло, ряпа, чесън, лук.
Докато журито обхождаше щандовете, на сцената се представиха участници от Общината и гости, дошли специално за нашия празник – от област Добрич и община Генерал Тошево.
Своя дебют на сцената направи певческа група „Кардарина“ при НЧ „Победа 2014“ село Горичане с ръководител Мария Димитрова.
Част от празника беше и приготвянето на ароматни миди с ориз, които дегустираха присъстващите, под контрола на помощниците на Ути.
Пред един от щандовете се спираха всички – този на карвинг майсторите от град Варна, които само с ножче, въображение и търпение сътвориха уникални произведения на изкуството от плодове и зеленчуци.
Празникът не мина и без 20-минутното надиграване на фона на ръченица от различни български фолклорни области. Три дами премериха сили, като наградата отиде при 11 годишната Йоана Юлчева от село Петлешково, община Генерал Тошево-самодейка от фолклорна група „Чародейка“ при НЧ „Тодор Рачински 2011“.
Кулминацията на този хубав ден сложиха изпълненията на Николина Чакърдъкова и нейните танцьори – един празник за душата.
Петото, юбилейно издание на Празника на плодородието стана възможно, благодарение на: Красимир Стефанов от Шабла; Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“; земеделските кооперации в Шабла, Граничар, Тюленово, Захари Стояново и Пролез; „МИИТ“ ООД – село Дропла и „Триада ГТ“ ООД град Добрич.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов