Мария Габриел: Тайната на стратегията на Юнкер е новото в тази комисия

Няма причина правилата да не важат за България и за Румъния при положение, че са изпълнени критериите

С предизвикателствата можем да се справим само, ако дадем единен отговор. Това е българското виждане за силата на Европейския съюз и в Европейския парламент отново беше повторено от председателя Жан-Клод Юнкер – само обединени можем да отговорим на многобройните кризи и предизвикателства. Това каза пред бТВ българският еврокомисар Мария Габриел, която след броени часове ще положи клетва и ще отговаря за дигитализацията.

Вчера председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че лично ще говори с тези, които се противопоставят на влизането на България в Шенген.

"Тайната на стратегията на Жан-Клод Юнкер е новото в тази комисия – това е политическа комисия. За всички е ясно, че критериите са изпълнени", каза още Мария Габриел. По думите й вече 3 години председателят Юнкер не е променил своята позиция.

"Необходимо е обаче много ясно политически, като знак, да се покаже, че всъщност забавянето на България и Румъния в Шенген има в себе си една много по-рушаща сила, която се отнася за хората, които гледат на ЕС като на съюз, в който всички имаме еднакви права, в който имаме правила, които важат за всички. Няма причина правилата да не важат за България и за Румъния при положение, че са изпълнени критериите. Председателят каза ясно – „Не", на втора категория граждани, „не”, на втора категория работници, „не”, на втора категория храни", заяви Габриел.

След броени часове Мария Габриел ще положи клетва като евромокисар.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов