ЕЦБ: Исторически ниските лихви ще стимулират растежа в Европа

Еврото се засили през последните месеци с растежа на европейската икономика

В сравнение с предишни намеси на централната банка, настоящата парична политика „ще бъде по-приемлива за по-дълго време“. Това заяви на конференция във Франкфурт един от членовете на борда на финансовата институция Беноа Кьор, цитиран от Франс Прес. "Европейската централна банка вярва, че дългосрочната й подкрепа за икономиката на еврозоната ще преодолее силния „спирачен ефект” на еврото върху инфлацията", заяви той.

Историческите ниски лихвени проценти на ЕЦБ и месечните покупки на облигации на стойност 60 милиарда евро са предназначени да стимулират растежа в 19-те страни с единна валута, довеждайки инфлацията до целта на политиците от малко под 2%. Някои наблюдатели обаче изразиха тревога, тъй като еврото поскъпва спрямо долара. Те твърдят, че по-силната единна валута ще забави растежа, като направи износа на еврозоната по-скъп в чужбина и бавно ще забави инфлацията, като направи вноса по-евтин.

Еврото се засили през последните месеци с растежа на европейската икономика, но валутните пазари са в очакване ЕЦБ ще ограничи стимулите през следващите месеци. Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви в четвъртък, че управителите на централните банки ще решат през октомври следващите стъпки за тяхната програма за „количествено облекчаване“ (QE) за облигации, която понастоящем ще приключи в края на годината.

Кьор твърди, че продължаващите намеси на ЕЦБ в икономиката „ще компенсират, поне отчасти, дезинфлационните ефекти на по-силната валута“. Но „екзогенните“ шокове, произхождащи отвъд зоната на единната валута , вероятно ще имат „нежелани последици за перспективите за инфлацията“, добави той. „Това твърдение отразява вярата на ЕЦБ, особено в способността на еврозоната да се справи с по-силния валутен курс, и предлага програмата QE да бъде преустановена от началото на 2018 г.”, каза анализаторът Фредерик Дюкроз от Pictet Wealth Management.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов