„Обичаите по нашенски“ оживяха на площада в Новград

Дунав

11-09-2017, 15:42

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Славянски културно- информационен център откриват в Новград

Любопитното е, че се почувства празничната атмосфера в един обикновен селски дом от долното поречие на Янтра

За втора година в Новград се проведе фолклорният празник „Обичаите по нашенски“. Поредното му издание беше заключителна част от тържествата, посветени на 90-годишния юбилей на Народно читалище „Христо Ботев“ в селото. Във възстановките на народните традиции участваха осем колектива,а броят на самодейците надхвърли повече от 150 души. „Обичаите бяха пресъздадени до най-малка подробност. Любопитното е, че се почувства празничната атмосфера в един обикновен селски дом от долното поречие на Янтра“, коментираха етнолози. На едно място се събраха много деца, заедно с техните родители, баби и дядовци. Низ от шарени народни носии и няколко поколения от хора, всички до един обединени и влюбени в българското народно творчество.

Всяко читалище в общината представи по един обичай. Първата изява беше на домакините, които пресъздадоха Трифон Зарезан. Самодейците от Кривина се представиха с Бабинден. Много аплодисменти събра обичаят хамкане на читалището в Беляново. Пеперуда на ценовските самодейци върна спомените на по-възрастните назад във времето. Трупата от Джулюница изигра беленка, а от Долна Студена – жътва. Представителите на Пиперково, които представиха коледуване обраха овациите, защото използваха  автентични костюми и аксесоари на няколко десетки години.

Организаторите имат намерение в следващото издание на празника да поканят читалища от цялата Русенска област. Специален гост на обичаите по нашенски беше кметът на община Ценово д-р Петър Петров, който безрезервно подкрепи читалищното настоятелство, наело се с нелеката задача да пресъздаде и предаде на поколенията местните обичаи и традиции. Всички участници получиха празнична грамота за участието си. Многото гости и новградчани, завърнали се в родните си домове от различни краища на България и чужбина, бяха най-яркото доказателство, че между поколенията съществува неразрушима приемственост, а традициите и обичаите са жилави като родовия корен.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов