Музиканти от НУИ – Русе с 16 награди от два международни конкурса

Животът

10-09-2017, 12:30

Снимка:

НУИ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Николай Димитров от НУИ твори в майсторски клас във Виена

Трима русенски преподаватели с дипломи за високи педагогически постижения

Младите таланти от Училището по изкуствата се завърнаха с 16 награди от два международни конкурса. „Рекордьори“ по отличия са флейтистът Димитър Димитров от класа на Красимира Великова и пианистът Николай Димитров от класа на Даниела Кюркчиева, които имат само първи награди и в индивидуалното си представяне, и като дуо „Апасионато“.

Най-много са наградите на пианистите от Международния конкурс „Наследници на Орфей“ в Албена, където в своите възрастови групи първи награди и златен медал имат Николай Димитров и Кристиян Ангелов от класа на Веселинка Иванова. Втора награда и сребърен медал спечелиха Йоанна Иванова от класа на Красимира Иванова, Аделина Радева от класа на Евгени Желязков и Ивана Москова от класа на Веселинка Иванова. Николай, Аделина и Кристиян получиха и сертификат за допускане до втори тур на конкурса ,,Музикален фойерверк” в Баден-Вюртемберг, Германия, а Николай Димитров има и серификат за допускане до конкурса ,,Звездите на Тенерифе”.

Дуо „Апасионато“ в състав Димитър Димитров-Николай Димитров спечели първа награда при камерните ансамбли, като двамата талантливи музиканти бяха сред шестте номинации за „Гран при“. Те получиха и златна статуетка ,,Лирата на Орфей”. Отделно Димитър Димитров има първа награда при флейтистите.

Конкурсът удостои и трима русенски преподаватели с диплом за високи педагогически постижения – Даниела Кюркчиева, Веселинка Иванова и Красимира Великова.

 

Девет са наградите за възпитаниците на НУИ и от Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич. При най-малките Вероника Илиева от класа на Евгени Желязков има награда за отлично представяне, а с първи награди са флейтистът Димитър Димитров и дуото му с Николай Димитров „Апасионато“. Втора награда имат пианистът Кристиян Ангелов, цигуларката Виктория Даскалова от класа на Алекси Драганов, пианистката Катрин Терзич от класа на Евгени Желязков. Трета награда в камерната музика има дуото Виктория Даскалова и Катрин Терзич, а поощрения – флейтистите Лаура Цайтлер и Траян Марчев от класа на Красимира Великова.

 

Наградите в Добрич осигуряват за Димитър Димитров и Катрин Терзич и едногодишни стипендии от Министерството на културата по Програмата за закрила на деца с изявени дарби..Снимка на Деня

Щрихи от Плевен