Поставят изисквания към новите преместваеми обекти в центъра

Мисия

10-09-2017, 14:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна вторият етап на Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе

Искането е съобразено с изпълнения проект за благоустрояване на ул. „Александровска“

Настоящото предложение за приемане на актуализирана Общa схемa на зонa „В1” /по ул. „Александровска“ от пл. „Свобода“ до бул. „Цар Освободител“/ – гр. Русе е съобразено с изпълнения проект за благоустрояване на ул. „Александровска“ и с постъпили в Община Русе искания за разполагане на нови преместваеми обекти /ПО/ и рекламно-информационни елементи /РИЕ/.

Действащата сега Обща схема на зона „В1“ е одобрена с Решение № 947, прието с Протокол № 47/15.07.2010г. на Общински съвет – Русе. В новата Общa схемa на зонa „В1” се предвижда разполагането на следните обекти:

– Предложено е ситуирането на 5 бр. павилиони за вестници и списания, 5 бр. щандове за сладолед, ядки, пуканки, царевица, 10 бр. рекламноинформационни съоръжения тип „Сити лайт“;

– Показани са местата на телефонните автомати /3 бр./ и са определени зони за разполагане на маси към заведения и преместваеми обекти за консумация на открито;

– От предходната схема са отпаднали 2 бр. стойки за очила / с местоположение в началото на ул. „Александровска“ и в участъка между ул. „Раковска“ и ул. „Асен Златаров“/ и 1 бр. РИЕ и 1 бр. павилион за вестници и списания /с местоположение пресичането на ул. „Александровска“ с ул. „Раковска“/.

Към схемата са разработени следните специфични правила, свързани с поставянето на преместваемите обекти и приложени към графичния материал:

1. Новите павилиони следва да повтарят дизайнерското решение на вече поставените по проект „Красива България“. Не се разрешава промяна в тяхното предназначение.

2. Местата за консумация на открито към съществуващите заведения се разполагат при съобразяване с одобрената схема. Новорегистрирани заведения могат да разполагат маси в зоните, обозначени на схемата, при спазване на изискванията и общия ред на Наредба № 7 на ОбС – Русе. Местата за консумация на открито по ул. „Александровска“ и сенниците се разполагат в означените на схемата зони /ивици/. Същите са с ширина 3 метра и отстоят на не по-малко от 3,50 метра от сградите по улицата и от уличната регулация. В тези зони не се разрешава разполагане на летни градини, открити барове, хладилни витрини, както и на покрити конструкции (навеси). Допуска се разполагането само на сенници тип „чадър“ или „тента“ със сгъваемо текстилно покритие. Не могат да се разполагат маси пред съседни или срещулежащи след средата на улицата обекти чужда собственост.

3. В случай на възникнал спор между собствениците на търговски обекти относно ползване на площите по т. 2, Община Русе може едностранно да прекрати взаимоотношенията си със същите.

4. Павилионите и щандовете за продажба следва да се поддържат в добър външен вид, като за целта служители от Общината могат да дават писмени предписания, които стават задължителни за съответните лица.

5. Със схемата се допуска разполагането на рекламноинформационни елементи /РИЕ/, като в зоната на кръстовищата на ул. „Александровска“ с улици „Раковска“, „Асен Златаров“ и „Муткурова“, РИЕ следва да се третират като информационно-указателни табели за обектите, разположени в напречните на „Александровска“ улици. Не се разрешава поставянето на рекламни елементи тип „Стопер“ по начин, възпрепятстващ пешеходното движение и транспортното обслужване.

6. Всички преместваеми обекти, предмет на схемата, следва да бъдат без връзки към ВиК мрежите.

7. Всички преместваеми обекти, предмет на схемата, да бъдат без трайна връзка към терена при поставянето им, като при осъществяване на връзки към подземните комуникации да не се засягат изпълнените декоративни настилки.

Предложената схема е приета от разширен състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) с Протокол № 15, Решение № 1/20.07.2016г. и е съгласувана от Националния институт за недвижимо културно наследство с писмо № 33-НН-892/24.10.2016г. на Министерството на културата. Към схемата са съгласувани и точните местоположения на ПО.

Предстои през този месец Общински съвет – Русе да одобри Общa схемa на зонa зона „В1” /по ул. „Александровска“ от пл. „Свобода“ до бул. „Цар Освободител“/ за територията на гр. Русе и Специфични правила за приложението ѝ.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов