Областна администрация подкрепя инициативата „Да изчистим България заедно“

Новините

08-09-2017, 16:49

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва строежът на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци

Материалите и бюджетните облекчения ще се предоставят директно на общините, участващи в кампанията

Днес в Областна администрация Русе се проведе информационна работна среща във връзка с кампанията „Да изчистим България заедно“, ръководена от Валентин Колев, заместник -областен управител на област Русе. В нея взеха участие експерти от Общински администрации и институции в област Русе и други заинтересовани страни.  Колев благодари на всички за активното им участие в миналогодишната кампания и изрази убеденост, че и в бъдеще това начинание ще провокира включването на все повече организации, граждани и представители на различни структури. От старта си през 2012-та година досега каузата „Да изчистим България” е получила подкрепата на над 1 355 000 доброволци от цялата страна. За първи път лидерската позиция с най-голям брой доброволци през 2016 г. завоюва Русе с 10 637 души, следвани от доброволците в Пловдив – 10 622 и в Силистра – 10 491. В кампанията взеха участие 39 училища от областта, за което Регионалното управление на образованието заслужава благодарност.

От информацията представена  от Областна администрация, стана ясно, че близо 8000 души са участвали в над 150 организирани акции в горски територии, природни паркове, резервати, забележителности и зони за отдих и туризъм, като са събрали над 150 тона отпадъци от „белите дробове” на България.

Най-много фирми и администрации се включиха в почистването на областите Силистра, Русе, Бургас и Пазарджик.

Акцентът на срещата беше създаването на подходяща организация за провеждане на предстоящото на 16.09.2017 г. есенно почистване.

През тази година, основният партньор на проекта „Да изчистим България заедно” е отново Министерството на околната среда и водите. Чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда, ще бъдат подкрепени усилията на всички доброволци, които ще се трудят на територията на 265 общини от 28 области.

С избора на спортна концепция на инициативата се роди и амбицията на организаторите да се представи чистенето като отборна игра и състезание между отделните български региони. Всеки регион ще бъде участник в състезанието за събиране на зелени точки на картата, като всяко изчистено и маркирано място се брои за точка. Всяка добра практика, споделена на карта, която елиминира боклука по интересен и различен начин след Деня на голямото почистване, също носи актив в турнира. На картата на кампанията, доброволците ще могат да отбележат местата, които са почистили.  Победител в състезанието е областта, събрала най-много зелени точки в края на кампанията.

Материалите и бюджетните облекчения ще се предоставят директно на общините, участващи в кампанията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов