Храмът „Всех Святих“ отваря врати на 10-ти септември

Новините

08-09-2017, 15:45

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна вторият етап на Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе

Очакват се Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит и министър-председателят на Република България Бойко Борисов

Новият, мечтан, дълго строен и чакан храм  „Всех Святих“ в Русе ще отвори врати на 10 септември. Тържественото освещаване ще започне със света литургия от 9 часа. На знаковото за всечки русенци събитие се очакват с стотици граждани, миряни и гости на града, ктиторите на храма и членовете на сдружението за възстановяване на църквата „Всех Святих". Поканени  са Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и министър-председателят на Република България Бойко Борисов.

Почти половин век упорити усилия и доста , набрани чрез мащабна дарителска кампания, струва  на русенци повторното съграждане на храма, близо до а мястото на съборената през 1975г. от комунистическия режим красива  църква „Всех Святих“. Кощунството срещу божия храм  е прието от миряните , гражданите и даже атеистите като зла прокоба за града, затова и възстановяването на храма е от изключителна важност за поколения русенци. Стремежът към благословия и възстановяване на християнските храмове  мотивира усилията на млади и стари през годините. Новопостроеният храм  служи като положителен пример  за  обединение в името на общо съграждане.  Новопостроеният храм е и в сърцата на русенци.  В дарителската кампания се включват стотици русенци, всеки според възможностите си. С щедри дарения и активно съдействие по съграждането на храма застават: братята Пламен и Атанас Бобокови, Теодорин Патриков, Гено Генов, Богомил Димитров, Александър Чакмаков, Никола Стоянов, Емил Кирчев, Йордан Симеонов, Илиян Пенев, Виктор Епщайн, сестрите Румянка и Снежанка Стойчеви, Валери Иванов, Весела Акабалиева, Георги Демирев, Миглена Плугчиева.

Съборената църква „Всех Святих” е съградена по проект на Едуард Винтер. Осветена е през 1898г. Последната литургия в нея е отслужена на 25. X. 1964г. от митрополит Софроний. След това  храмът преминава на разпореждане на Градския народен съвет. През 1975 г. управата на града взема решение храмът да бъде съборен за една нощ, като на мястото му бъде издигнат Пантеон  на възрожденците. Той е открит тържествено  и в присъствието на Тодор Живков в чест на  100-годишнината от Освобождението на България, през 1978г. В началото на 90-те години на миналия век русенската общественост започва мащабна дарителска кампания за възстановяването на църквата „Всех Святих”. През 1998 г., в Парка на възрожденците, патриарх Максим  благославя мястото за новия храм и символично полага основния камък за възстановяването му. През 2007г. е създадено сдружението „Всех Святих”, като за негови съпредседатели са избрани Русенският митрополит Неофит, днес Патриарх Български, и тогавашният кмет на града инж. Божидар Йотов. На празника Вси светии, същата година, е направена първата копка на новия храм. В основите му е положена капсула с послание към идните поколенията, обявена е дарителска кампания за набиране на средства и реално започва възстановяването на съборената църква. На 20 февруари 2016 г., в деня на честванията по повод 138 години от Освобождението на Русе, на тържествена церемония, с акт на дарение, сдружението предава собствеността на храма „Свех Святих“ на Русенската митрополия.

Работата по възстановяването на забележителната, според архитектурните оценки. Църквата е  започната  през 1998 г. Същинската дейност стартира през 2007-а година, като първата копка направи Българският Патриарх Неофит. В края на февруари 2016 г. създаденото за възстановяването на храма сдружение „Всех Святих“ прехвърли собствеността му на Русенската митрополия, връчвайки нотариалния акт и ключовете за църквата на Русенския митрополит Наум. Помощ за възстановяването на храма оказа и премиерът Бойко Борисов, който се ангажира да бъдат осигурени средства за довършването му при посещението си в Русе през септември миналата година, след което кабинетът отпусна 250 хил. лв.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)