166 души ползват домашния социален патронаж в община Две могили

Новините

07-09-2017, 13:45

Снимка:

Община Две могили

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Кралев се срещна с отбора по тенис на маса на Две могили

Общинското предприятие осигурява целодневно хранене на потребителите на две институции

Общинско предприятие “Обществено хранене“ , е специализирано звено на Община Две могили, което има право да извършва приготвяне и доставка на храна за ученици и лица ползващи услугите на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и възрастни хора с умствена изостаналост град Две могили и Защитено жилище село Могилино. Столовото хранене се извършваше само за учениците от СУ град Две могили. Стойността на купона за храна за един ден на един ученик е 2.60 лева, който е заплащан изцяло от родителите. Броят на хранешите се е бил непостоянен от 40 до 60 броя, съобразно посещаемоста на учебните занятия, който се контролира ежедневно от служителите на предприятието и представител на СУ. Седмичното меню се изготвя съвместно с медицинската сестра на училището и домакина на предприятието, като са съобразени всички нормативни изисквания. Общинското предприятие осигурява целодневно хранене на потребителите на двете институции. Храната е съобразена с ежедневните потребности на потребителите и се транспортира всеки ден. До 10-то число на месеца се изготвя справка за стойността на храната с реалните хранодни и брой потребители.

Към 30.06.2017 г. ЦНСТДВХУИ град Две могили дължи на предприятието сумата от 23 627.49 лева за неплатени фактури от м. юли 2016 г. до 30.06.2017 г. Към 30.06.2017 г. ЗЖ село Могилино дължи на предприятието сумата от 15 076.78 лева за неплатени фактури от м.август 2016 г. до 30.06.2017 г. Капацитетът на дейността приготвяне и транспортиране на храна за лица ползващи услугите на Домашен социален патронаж е 200 потребители. Към 30.06.2017 г. потребителите на социалната услуга са 166 броя. Дейността се реализира целогодишно без прекъсване само в работните дни. Приготвената храна е за обяд и се състои от основно ястие. През отчетния период има постъпили оплаквания от възрастните хора, относно закъсненията на доставките през зимните месеци.

Потребителите заплащат такса съгласно чл. 32-34 от Наредба № 5 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на територията на Община Две могили. Ветераните от войните и военноинвалидите ползват съответните намаления съгласно чл. 32, ал. 1 и 2 от наредба. Плащането на таксите се извършва по домовете на потребителите. Събраните суми ежедневно се отчитат в общината. Срещу лицата, неплатили в срок дължимата такса се предприемат действия за принудително събиране на сумите.

Общинското предприятие реализира дейност по проект ”Топъл обяд” за периода от 01.01.2017 г. до 30.04.2017 г. за 50 бр. потребители, а от 01.05.2017 г. потребителите са 75 броя. 20 % от потребителите са лица ползвали услугата “Домашен социален патронаж”, които отговарят на условията за ползване на безплатна храна по проекта – самотни възрастни хора с ниски доходи.

Реализирането на дейността по социалната услуга ”Топъл обяд” включва предоставянето на храна за обяд – супа, основно ястие и хляб на стойност 2,50 лв. за едно лице на ден и 5% административни разходи. в които влизат само част от съдовете за еднократна употреба. Финансирането на проекта е от Агенция за социално подпомагане съгласно сключен договор с Община Две могили.

Ползвателите на услугата са лица с ниски доходи, подлежащи на подпомагане от Дирекция ,,Социално подпомагане“  гр.Две могили – самотно живеещи възрастни хора, деца с увреждания и др.

Реализирането на дейността провеждане на мероприятия в залата на предприятието са проведени три  общински мероприятия и  четири  семейни тържества. Всички проведени мероприятия са преминали без похабен инвентар и приходите от тях са внесени в бюджета на общината.

Дейността предоставяне на хотелиерски и ресторантъорски услуги се извършва за втори сезон от Общинското предприятие. Свързана е с организиране на туристическа дейност на пещера Орлова чука и прилежащите павилион ”Бърза закуска,, и настаняване в туристическата спалня.

През отчетния период са реализирани следните приходи: от вход на пещерата – 31 392 лева; от рекламни материали – 1 588 лева; от павилиона – 10 800.02 лева и от нощувки в хижата – 600 лева.

Закупената стока и рекламни материали за периода е в размер на 6 915 лева. През периода е извършена подмяна на аспирацията в кухнята на предприятието. Подменени са аспираторните чадъри и въздуховодите .

Към 30.06.2017 г. Общинското предприятие дължи суми за доставка на хранителни продукти в размер на 48 433 лева, като най-голямото задължение е към фирма БОРОИМПЕКС град Борово в размер на 41 014 лева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов