18 обекта от римско време в българо- румънски туристически маршрут

Дунав

06-09-2017, 09:00

Снимка:

АДО

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенските полицаи- абсолютни шампиони по полицейска лична защита

Предстои заключителна кръгла маса, която ще се проведе в гр. Констанца

 

Обществени и експертни обсъждания на нов културно-исторически маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“ се състояха през последните два месеца в пет дунавски общини: Белене, Русе, Силистра, Видин и Свищов. Поредицата от събития се организира от Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, която, съвместно с Камарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие - гр. Констанца, изпълнява проект, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Целта на проекта е да популяризира общото римско културно-историческо наследство на дунавските общини от двете страни на реката чрез създаване на интегриран туристически продукт.

В рамките на обществените обсъждания бяха представени резултатите от интегрирано предварително проучване на римското културно-историческо наследство в българо-румънския трансграничен регион. То е проведено на територията на 8 области в България и 7 окръзи в Румъния. Проучването предлага вариант на маршрут, който обхваща 62 обекта и е структуриран около река Дунав като главна ос и около историята на Дунавския лимес (северната граница на Римската империя). В него са включени материални и нематериални културни-исторически елементи, в т.ч. основни елементи, второстепенни елементи, страничен ареал, нематериално наследство и движимо културно-историческо наследство. Широко дискутирани по време на кръглите маси бяха и разработваните в момента Стратегия за развитие, усъвършенстване и иновация и Маркетингова стратегия на маршрута.

Основните обекти от българска страна, които ще се популяризират чрез маршрута, са „Бонония“ в гр. Видин, „Улпия Ескус“ в с. Гиген, „Димум“ в гр. Белене, „Нове“ в гр. Свищов, „Ятрус“ в с. Кривина, „Сексагинта Приста“ в гр. Русе, „Трансмариска“ в гр. Тутракан. „Дуросторум“ и Римска гробница в гр. Силистра.

В обсъжданията взеха участие много заинтересовани страни, сред които представители на местните и държавни власти, регионалните и местните исторически музеи, частния сектор и туристическия бранш, неправителствения сектор, научните и образователни институции и др. Всички те се обединиха около виждането, че културно-историческият туризъм е приоритетен за социално-икономическото развитие на Дунавския регион, но за да се капитализира неговият потенциал е необходимо да се работи в посока на подобряване на транспортната и туристическа инфраструктура и повишаване на капацитета за предоставяне на услуги.

Предстои заключителна кръгла маса, която ще се проведе в гр. Констанца (Румъния) на 7 септември. След това, проектът предвижда създаването на набор от атрактивни промоционални материали, които ще се разпространяват сред заинтересованите страни.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов