Мария Габриел: Има невероятно увеличение на кибератаките

Създаваме общ европейски механизъм за координация в случай на кибератака

Общ европейски механизъм за координация в случай на кибератака ще бъде създаден в ЕС. Това заяви пред журналисти във Варна Мария Габриел - еврокомисар по цифровата икономика и общество, която участва в десетото юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ, предаде Агенция „Фокус“.

Тя подчерта, че законодателният пакет ще бъде представен до две – три седмици.

„Би ми се искало, когато говорим за цифровизация, в центъра да поставим гражданите. Интернет носи много възможности, но той ни прави и по-уязвими. Има невероятно увеличение на кибератаките – над 300 процента през 2016 година спрямо 2015 година, над 200 000 атаки всеки ден. Гражданите очакват от нас като Европейски съюз не да им казваме какво правим, а да бъдем ясни – защитата на основните човешки права, свободата на изразяване не подлежат на въпрос, нито на съмнение. Това, което ние можем да предложим, е общ европейски механизъм за координация в случай на атака. Виждате, че това, което е атакувано, са наши обществени блага – системата за здравеопазване е един пример. Мой приоритет е да създадем законодателен пакет, в който ще създадем общ европейски механизъм за координация с централно звено в Брюксел, който да позволи в случай на такава атака да няма такива невероятни размери. Никой от нас не е застрахован, но трябва европейските граждани да знаят, че Съюзът разполага с такъв механизъм. Ще предложим засилен мандат на Европейската агенция по сигурност, която е ситуирана в Гърция“, каза още Мария Габриел.

Тя подчерта, че е важно също да бъде създадена система за сертифициране на продуктите. „Когато знаем, че само след няколко години ще имаме над 20 милиарда конектнати продукта - от смартфоните до лаптопите, атаките няма да спрат. Трябва да имаме минимална система на доброволни начала, но която да позволява на потребителите да знаят - купувайки си един продукт, че той им сертифициращо удостоверение на ниво ЕС, че този продукт има своите изисквания за сигурност“, заяви Мария Габриел.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов