Депутатите Пламен Нунев и Андриан Райков дискутираха със земеделските производители

Новините

29-08-2017, 16:53

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пламен Нунев и Йордан Йовчев наградиха победители в национален турнир по стрийтфитнес

За Русенска област ще се ползва нов метод за противоградна защита със самолети

Народните представители от ГЕРБ Пламен Нунев и Андриан Райков обсъдиха по време на работна среща проблемите на земеделски производители в общините Бяла, Ценово и Борово. Срещата се проведе в град Бяла, а в нея участва и кмета на Общината Димитър Славов.

 

През последните 2 – 3 години градушките нанасят сериозни щети на земеделските култури в региона, отбеляза Димитър Славов, което налага вземането на мерки.

 

Дадени бяха няколко примера. За около 3 години над 1 млн. лева са нанесените щети на кооперацията в село Брестовица /Община Борово/.

 

Близо 75 000 декара са засети и обследвани след последните градушки на територията на общините Бяла и Ценово. Около 46 000 декара от тях са с поражения от градушката в различна степен в двете общини.

 

От последните големи градушки са пострадали в значителна степен и в района на Община Сливо поле в североизточната част на областа, посочи Пламен Нунев и сподели личните си впечатления след посещение на място преди повече от месец.

 

В същото време най - близката ракетна установка за защита от градоносни облаци е на 120 км. западно от Бяла – в Плевенско.

 

Народният представител Андриан Райков информира земеделските производители за разговорите си с инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. Той оповести актуалното състояние на полигоните на агенцията у нас.

Защитаваната територия е 17,2 млн. дка, от която обработваемата е приблизително 11 млн. дка, което е около 28% от общата обработваема земя в България. Защитата от градушки обхваща територии с интензивно земеделие на териториите на области Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. В процес на изграждане са противоградови защити по ракетен способ в Хасковска област и Подбалканската долина, които се предвижда да започнат работа през 2018 г., каза  Райков. 

Предстои поставяне на два радара в Перник и Шумен. Обществените поръчки за тях са приключили и е направено авансово плащане, добави той. 

С новата техника и съществуващите други 4 радара у нас ще може да се извършва радиолокационно наблюдение на атмосферните процеси над цялата страна. Понастоящем изграждането на новите площадки ще става с държавни средства. Обмисля се вариант да има и финансиране от страна на земеделските производители. 

За Русенска област обаче ще се ползва нов метод за противоградна защита – посредством самолети. Самолетният способ е най – подходящият и евтин начин за защита в района. Максимално ще се защити обработваемата земя,  като ще се постигне 90 % покритие на земеделските площи и 60 % - на урбанизираната територия, коментира д-р Райков, който е член на комисията по земеделието и храни в Народното събрание.

 

Може да разчитате на нас за съдействие, като вашите предложения ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието, отбеляза в заключение  Нунев. Той посочи, че ще бъде организирана среща с директора на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, за да се изяснят поставените проблеми и да се прецени необходимостта от изграждане противоградна площадка в региона.

 

 


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов