Дунав мост 3 при Русе е приоритет за икономиката на България

Дунав

25-08-2017, 10:20

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

2 км колона от товарни автомобили на ГКПП "Дунав мост"

Областният управител Галин Григоров инициира работна среща за нуждата от изграждане на втори мост

Областният управител на област Русе  Галин Григоров инициира работна среща за нуждата от  изграждане на втори мост над Дунав при Русе. В нея участваха  народните представители  Пламен Нунев, Андриан Райков,  Крум Зарков и  Искрен Веселинов, заместник- областните управители на Русе Валентин Колев и  Свилен Иванов,  Димитър Наков, заместник- кмет на община Русе и директорите на ОПУ – Русе, РДГП, агенция „Митници“ и началника на отдел охранителна полиция към ОДМВР.

От румънска страна участие взеха представители на държавната и местната власт.

Още в началото двете страни подчертаха дългогодишното и ползотворно сътруднчество в трансграничния регион Русе – Гюргево. Доказателство за това са поредициата от съвместни успешни инициативи.

Григоров заяви, че форумът е провокиран от натоварения пътен трафик в региона, дължащ се и на все по-нарастващата роля на трансевропейските транспортни коридори VII и IX, увеличения търговски обмен между двете държави и задръстванията в района на Дунав мост I.

Всички присъстващи народни представители се обединиха около становището, че Дунав мост III трябва да бъде задължително позициониран в региона Русе – Гюргево. Пламен Нунев предложи да се инициира следваща работна среща за  конкретни решения, които да се представят пред изпълнителната власт. Той информира за предстоящото разширение на граничния пункт при Русе.  Искрен Веселинов акцентира, че освен подобряването на икономическото развитие на региона, подобно мостово съоръжение точно в този участък от реката ще подпомогне и общо европейската свъразност. Крум Зарков също изрази пълното си съгласие съв своите колеги и посочи, че изграждането на втори мост над р. Дунав при Русе е национален приоритет.

Представителите на румънската делегация също се обединиха около позицията, че новият Дунав мост трябва задължително да свързва градовете Русе и Гюргево.  Нику Мардале отбеляза, че от румънска страна вече е представен предварителен проект за изграждане на мостово съоръжение над реката в този район. Идеята е базирана на реализирано проучване, в което е направен мултикритериен анализ на всички възможности за изграждането на нов мост между България и Румъния. Изследването сочи, че най-оптимален е вариантът за построяване на мост между Русе и Гюргево.

В края на срещата се взе решение да бъде организиран форум на по-високо ниво, на които да участват министрите на транспорта от двете страни, депутати от националните събрания и евродепутати. Областният управител се ангажира с инициирането на подобно събитие, предвид значимостта на тематиката за региона.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов