Америка се готви за небесен спектакъл, пълно слънчево затъмнение

При пълното слънчевото затъмнение Луната застава между Земата и Слънцето

Северна и Централна Америка се готвят за първото пълно слънчево затъмнение от 99 години насам, което ще бъде наблюдавано днес. Интересът е толкова голям, че на места в Съединените щати хотелски стаи са запазени отпреди месец, а цените на все още свободните надхвърлят 2000 долара.
Американци планираха сватби и празненства на открито в деня на пълното слънчево затъмнение. Всеобщият ентусиазъм почива на очакването за нещо изключително. На 21-и август слънцето ще проектира сянката си от запад на изток в Съединените щати. Явлението ще бъде уникално, защото последният път, когато това се е случвало над цялата страна, е на 8 юни 1918 г. Затова и интересът е неимоверен.
Хиляди американци и туристи се стекоха в Мадрас, щата Орегон, където се очаква най-добра гладка на затъмнението. Мотелите на шестхилядното градче са препълнени, навън се разпъват палатки.
Орегон, Айдахо и Уайоминг ще първите, които ще се насладят на изумителния спектакъл. НАСА ще прати два модифицирани бомбардировача, чиито телескопи ще изследват слънчевите атмосфера и корона.


При пълното слънчевото затъмнение Луната застава между Земата и нашата звезда и така блокира лъчите на Слънцето.

НАСА изработи сайт, посветен на събитието, където на живо ще може да бъде проследен небесния спектакъл.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов