Финалният акорд на джаз фестивала бе забит от "Мънго Джери блус бенд”

20-то издание на Международния джаз фестивал в Банско вече е в историята

20-то издание на Международния джаз фестивал в Банско вече е в историята. Хиляди любители на тази музика дълго ще помнят юбилейното издание, събрало на една сцена световно известни музиканти от страната и чужбина, разнообразни по стил и темперамент, оставили с изпълненията си частица от себе си в Банско.
Честта да забие последният акорд бе поверена на обичаната от поколения банда „Мънго Джери блус бенд”. Хилядите почитатели на групата, изпълнили площада и прилежащите му пространства, припяваха любимите си парчета и танцуваха безспир. Енергичният Рей Дорсет – основател на групата „Мънго Джери”, през цялото време на свали усмивката от лицето си. Усмивка, която дълго ще помнят верните му почитатели.
Освен легендарната група, в последната фестивална джаз вечер на сцената в Банско излязоха още Пати Остин, Петър Салчев и „Октет Пловдив”. Американската джаз и соул певица Пати Остин, с безупречния си глас и вродена музикалност, посвети изпълненията си на 100-годишнината от рождението на великата Ела Фицджералд. Певицата изпълни песни от репертоара на Ела, разкривайки интересни факти около тях.
“Банско вече се наложи като фестивална столица на България доста отдавна и продължаваме в тази посока, защото се оказа, че действително фестивалите привличат туристи от страната и Европа, и пълнят града ни. Данните ни до този момент показват ръст от 12% на реализираните нощувки спрямо миналата година. Положителната тенденция за увеличение на броя на туристите над 10 % всяко лято се запазва, като малко отрасли и градове в страната могат да се похвалят с подобен растеж. До края на летния сезон ни очакват още два любими музикални формата – Банско Опера Фест и Банско Балкан Фест, с които успяваме да задоволим всички вкусове и предпочитания. А през месец ноември традиционно ще бъдем домакини и съорганизатори на Международния фестивал на планинарското кино, единствен по рода си на Балканите”, коментира кметът на Банско Георги Икономов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов