Детско-юношески занаятчийски работилници ще се проведат в Русе

Снимка:

РБ "Любен Каравелов", архив

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Каритас " Русе помогна на 250 семейства, пострадали от стихии

Ще могат да изработят свои творби, които ще бъдат подредени в изложба

В периода от 22.08.2017 (вторник) до 25.08.2017 (петък) включително, Русенска търговско-индустриална камара и Дунавска задруга на народните художествени занаяти организират летни занаятчийски работилници за деца и младежи, които ще се проведат в двора на Дунавската задруга на ул. Витоша №18 (зад Корабния техникум).

 

Занаятите, до които ще могат да се докоснат участниците, са общо три: 1. Работилница „Художествена обработка на дърво (дървостругарство) и дърворезба“ - подходящо за деца- над 12-13 годишна възраст и младежи. Обучението ще се води от майсторите Йордан Йорданов и Иван Чешмеджиев 2. Работилница „Художествена керамика (грънчарство)“ - няма възрастови ограничения. Обучението ще се води от майстор Пламен Троански. 3. Работилница “Изработване на накити“ (бижутерство)- без възрастови ограничения. Майстор Десислава Тихолова ще покаже интересна техника за изработване на бижута от мъниста.

 

Инициативата е подходяща за деца от 2-ри до 12-ти клас и млади хора до 29 години и е напълно безплатна. В продължение на 4 дни общо 30 деца и младежи ще имат възможността да научат основите на един от занаятите, който си изберат. Ще могат да изработят свои творби, които ще бъдат подредени в изложба. Инициативата цели да събуди интереса на младите към позабравените наши традиционни занаяти и се осъществява благодарение на проект „Дунав- Аз мога“, финансиран по Програмата Interreg V-A Румъния-България. Водещ партньор на проекта е Търговско-промишлена палата Враца, в партньорство с Русенска камара и румънската организация Европроджект.