Учители от СУ „Възраждане“ в Латвия по проект „Practice Makes Perfect“ на програма „Erasmus+“

Новините

03-08-2017, 16:24

Снимка:

СУ „Възраждане“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

УМБАЛ – Русе получи в дар плетени октоподчета, шапчици и терлички

Всички участници презентираха дейностите, извършени през първата година от работата по проекта

През първия ден – учениците от основното училище Užupio basic school в град Укмерге, Литва, посрещнаха гостите в национални костюми и танцуваха националния танц „Kepurine“, с който обикновено се поздравяват гостите при пристигането им. Учителите от партньорските училища бяха отведени в училищната зала, където учениците чакаха да изпълнят поздравителен концерт.

 

След концерта последва кратка разходка в училището. Užupio basic school в град Укмерге, Литва е ремонтирано наскоро, така че гостите бяха изумени от неговия уют, дизайн и чистота: реновирана библиотека, спортна зала, читалня, класни стаи, ИТ кабинети, просторни и светли коридори, модерно обзаведени кабинет на психолога, кабинет на ресурсния учител, работещ с деца с обучителни трудности, стая за срещи с родители на „трудни“ ученици. След училищната разходка всички участници в проекта отидоха в кабинета за моделиране на глината и участваха в урок с учителката Audrone Vainauskiene. Всеки участник моделира ръчния си печат от глина. Следобед международната делегация посети още две училища в Укмерге – A. Smetonos Gymnasium и Technologies and Business school / Гимназията „Antanas Smetona“ и Технологичния и бизнес колеж /. Гостите бяха впечатлени от богатата и нова материална, техническа и спортна база на посетените три училища, от многото и разнообразни образователни и практически дейности, които училищата развиват.

 

През втория ден всички участници презентираха дейностите, извършени през първата година от работата по проекта. Обсъдиха дизайна и рубриките по общия вестник, който предстои да бъде издаден, както и многоезичния речник, който се подготвя от партньорите. Учителката по танци Ramune Radzevičienе изнесе танцов урок от различни национални танци. Една от целите на проекта е участниците да се запознаят с културата на различните европейски страни, така че ние преподавахме на гостите литовските народни танци. След тази радостна дейност учениците от партньорските училища отидоха на урока, за да се научат как се сплитат гривни за приятелство с учителя Милда Бернотиене. Учителите посетиха часове по английски език в различни класове, наблюдаваха интересни методи за преподаване в часовете по чужд език и след това проведоха дискусия. Следобед цялата делегация беше приета в Община Укмерге от ръководителя на Учебен и спортен център Dale Steponaviciene и от заместник-директора на Община Укмерге Agne Balciuniene. Споделихме мнението си за ползите от проектите на европейската образователна програма „Erazmus+“ и разказахме за дейностите в проекта „Practice Makes Perfect“ / „Усъвършенстване чрез практика“/. След официалната среща посетихме Етнографския музей и експозицията на восъчни фигури. Също така се качихме по стълбите на старата кула на пожарната станция за панорамната гледка към красивия литовски град Укмерге.

 

Третият ден беше изпълнен с впечатления от културната програма, организирана от домакините. Всички участници отидоха на пътуване до старата столица Тракай и до днешната столица Вилнюс. Вечерта имаше официално парти за връчване на сертификатите за участие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов