УМБАЛ – Русе получи в дар плетени октоподчета, шапчици и терлички

Животът

03-08-2017, 15:10

Снимка:

УМБАЛ-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жълт код за високи температури и днес за Русенско

Неонатологията в УМБАЛ-Русе е едно от малкото български отделения, които правят първи крачки в практикуването на кенгуру грижата

Днес отделението по Неонатология на УМБАЛ-Русе получи дарение от фондация „Нашите недоносени деца“ – ръчно изплетени октоподи, шапчици и терлички за най-малките ни пациенти. Фондацията е част от световната кампания #octopusforpreemies, а изделията са изплетени от доброволци, които с много желание и любов успяха да създадат прекрасни подаръци за недоносени бебета в цялата страна.

Плетените октоподчета целят да успокоят бебетата и да внесат комфорт по време на болничния им престой. Докато са в майчината утроба, бебетата обичат да хващат пъпната връв, а пипалата на изплетените октоподчета имитират това усещане, което в същото време намалява възможността бебетата да хващат и издърпват сондите и тръбичките, които подпомагат лечението им. Идеята идва от Дания, където проучванията показват, че октоподите успокояват бебетата – стискането на пипалата подобрява дишането, сърцебиенето и повишава нивата на кислород в кръвта.

Недоносените бебета се раждат с много ниска телесна маса и незряла терморегулация. Най-много топлина се губи през главата, затова шапчиците са особено полезни, запазвайки телесната температура на преждевременно родените бебета. Неонатологията в УМБАЛ-Русе е едно от малкото български отделения, които правят първи крачки в практикуването на кенгуру грижата. Бебето се поставя на гърдите на майката и се затопля чрез контакта с кожата й. Шапчиците помагат да не се губи телесна топлина през главичката и по време на практикуване на кенгуру грижа.

От болницата отправят  сърдечни благодарности към нашите приятели от Фондация Недоносени бебета, и към всички доброволци с големи сърца, и страхотни умения за плетене и желание да помагат на най-малките и най-борбените ни пациенти!Снимка на Деня

Щрихи от Плевен