„Родни гласове“ от Караманово с наградата на журито в Априлци

Русе Лайф

31-07-2017, 11:15

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

За две нови спортни площадки кандидатства Община Ценово

Следващата изява на „Родни гласове“ ще бъде в четиридневния фестивал „Фолклорен извор“

Смесената фолклорна група „Родни гласове“ спечели специалната награда на журито в Априлци. В балканския град се проведе седемнадесетото издание на Националния фолклорен фестивал „Искри от миналото“. В престижния форум са взели участие над 1700 изпълнители и 120 самодейни колектива от цялата страна, а компетентното жури е било ръководено от известната фолклористка и радиоводеща в националното радио Юлия Цанкова. Изпълнителите от Караманово под ръководството на Васко Григоров се представиха в категорията обработен фолклор с две песни - „Мъри Стойне ле“ и „Северняшки напеви“. И многобройната публика, и членовете на журито останаха дълго време под въздействието на песенната магия на „Родни гласове“. По време на церемонията по награждаването групата е поканена да изпълни още една песен, което е било извън регламента на фестивала. С много аплодисменти и одобрителни възгласи присъстващите на връчването на отличията изпратиха изпълнението на „Море сокол пие“.

„Най-високото отличие, което групата „Родни гласове“ спечели в Априлци, е поредната награда от престижни фолклорни фестивали в цялата страна. Многобройните репетициите и усърдието на изпълнителите се увенчават с успехи, а немалко наши почитатели вече ни смятат за професионалисти“, сподели секретарят на НЧ „Светлина“ в Караманово Румяна Николаева.

Изпълнителите от карамановската група освен новите приятелства получиха немалко покани за участия и концерти на фолклорни фестивали в различни краища на страната. Следващата изява на „Родни гласове“ ще бъде в четиридневния фестивал „Фолклорен извор“ във великотърновското село Царевец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов